Fortalte hvordan Munch-ranet ble gjennomført

Uten peiling på hvor «Skrik» og «Madonna» befant seg i Munch-museet, løp Stian Skjold gjennom halve museet da han deltok på det oppsiktsvekkende ranet i 2004.

Stian Skjold ved fluktbilen rett etter ranet.

Fire år etter ranet av bildene har 32-åringen valgt å forklare hva som virkelig skjedde da han og en annen mann løp inn i Munch-museet den 22. august 2004.

Skjold sitter inne etter en rettskraftig dom etter at Høyesterett skjerpet straffen hans til seks års fengsel i januar i år. Etter å ha nektet å forklare seg tidligere, gikk Skjold i nytt avhør på Bastøy fengsel forrige tirsdag.

Anledningen var den nye rettssaken mot Bjørn Hoen om kunstranet.

Barneskolen

– I avhøret ble jeg fortalt at Bjørn Hoen har fortalt sin rolle. Da tenkte jeg at da legger jeg alle kortene på bordet, sa Skjold i Borgarting lagmannsrett torsdag.

Ifølge Skjold var Petter Tharaldsen sjåfør av fluktbilen mens det var Skjold og en nå avdød mann som gikk inn i museet. Helt uten at det var foretatt noen spesiell planlegging eller kartlegging av museet, begikk de ranet av maleriene til en verdi av 750 millioner kroner.

– Jeg hadde ikke vært i Munch-museet siden barneskolen. Jeg løp inn, fant bildene og nappet dem ned, sa 32-åringen.

– Brukte du noe verktøy, undret statsadvokat Geir Evanger

– Nei, jeg bare røsket dem ned. De var de lette å få ned, sa Skjold, som løp ut i gangen der den andre av ranerne sto og voktet utgangen med et ladd våpen.

— Ble lovet 100.000

Han ga det ene av bildene til ranskollegaen før de løp ut til den ventende bilen.

Skjold sier han aldri hadde vært med på noe ran før Munch-saken. På spørsmål om hvorfor han ble med, svarte Skjold at Petter Tharaldsen var en god venn, og at han skulle få penger for jobben.

– Jeg trengte penger. Skulle fått 100.000 for ranet, men har ennå ikke fått det, sa Skjold.

Stian Skjold er tidligere identifisert som den hvitkledde raneren. Bildet er tatt av overvåkningskamera under ranet.