Norge

Frykter hiv-eksplosjon blant unge nordmenn

Til nå har man unngått hiv-spredning i de heterofile undomsgruppene i Norge. - Flaks, sier ekspertene.

- Det er lettere å få hiv hvis man allerede har klamydia, sier Harald Moi, professor i kjønnssykdommer og overlege ved Olafiaklinikken i Oslo. Foto: HEIKO JUNGE/SCANPIX

 • Tale Lind

Nettprat: Generalsekretæren i HivNorge stilte til nettprat torsdag kl. 12.00.

Se svarene her.

Grunnet elendig kondombruk frykter man nå en oppblomstring av hiv-tilfeller blant dem under 25 år i Norge.

— Vi kan ikke se bort fra en hiv-eksplosjon, at smitten kommer inn på samme måte som i det homofile miljøet på 80-tallet. Det er ikke noe grunn til at det samme ikke kan skje nå, sier Siv Gamnes, daglig leder ved Klinikk for seksuell opplysning til Aftenposten.no.

Hun mener det kun er flaks at man har unngått hiv-spredning i ungdomsgruppene.

— De lave hiv-tallene i ungdomsgruppene i Norge har vært en slags hvilepute. Vi har vært heldige at ikke tallene har vært høyere. Men man kan ikke leve på flaks resten av livet, sier Gamnes.

Hurtig spredning

Grunnen til frykten er altså at ubeskyttet sex er så vanlig. Kondombruken blant unge heterofile ligger på et miserabelt nivå her i landet. Norske ungdommer under 25 år er blant de dårligste i Europa.

Sannsynligvis vil også smitte blant unge spre seg fortere enn i andre deler av samfunnet.

— Ungdom har mer sex enn resten av befolkningen. Dermed øker selvsagt risikoen for seksuelt overførbare sykdommer, også hiv, sier Lars Engebretsen fra Helseutvalget til Aftenposten.no.

Klamydia som katalysator

Klamydia er et stort problem i dag, særlig blant unge. I fjor ble det registrert rundt 21.000 tilfeller. Smittetallene har økt hvert eneste år i ti år.

Men det mange ikke vet, er at dette også kan føre til mer hiv.

- Hvis man er smittet av klamydia, er det faktisk lettere å bli smittet av hiv. Å ha en slik betennelse i kroppen gjør oss mer mottagelige for andre virustyper, og det blir lettere å få hiv, sier Harald Moi, professor i kjønnssykdommer og overlege ved Olafiaklinikken i Oslo til Aftenposten.no.

Homofile flinkere enn heterofile

Dersom hiv-smitten først får innpass i ungdomsgruppene, vil altså klamydia fungere som en slags katalysator for spredning av viruset.

- Det kan bli livsfarlig. Med så mange klamydiatilfeller har man bevis for at ubeskyttet sex blant unge er svært utbredt. I ytterste konsekvens kan man få en eksplosjon av unge med hiv, sier Evy-Aina Røe, generalsekretær i HivNorge.

Homofile er mye flinkere til å bruke kondom enn heterofile. En undersøkelse fra 2005 viser at 70-80 prosent av alle homofile bruker kondom. De yngste var dårligere enn de eldre, men likevel vesentlig bedre enn unge heterofile.

— Jeg har inntrykk av at menn som har sex med menn har fått bedre informasjon enn gruppen hetereofile ungdommer, sier Engebretsen i Helseutvalget.

— Ungdom i dag har mye kunnskap om seksuelt overførbare sykdommer, men de må skjønne at de er i risikosonen. Jeg har ikke noe inntrykk av at de føler det nå, sier han.

Etterlyser mer informasjon

I Sverige ser man nå en sterk oppblomstring av antall hiv-smittede.

Her mener man manglende informasjon og få forebyggende kampanjer er årsaken.

Og hiv-ekspertene Aftenposten.no har snakket med er enstemmige: Informasjonen i Norge i dag er for dårlig.

— Det har vært veldig lite de siste ti årene, og ikke en eneste stor kampanje siden da, sier Engebretsen i Helseutvalget.

— På åtti- og nittitallet fikk man informasjon. Men det er en generasjon etter oss som nå ikke har fått den. De får bruddstykker av den, men ikke nok, sier Røe i HivNorge.

Dette mener hun vises tydelig i de vrangforestillingene som råder om hiv og AIDS i samfunnet i dag.

— Det finnes ennå tilfeller der hiv-positive på sykehus har blitt bedt om å skifte laken selv. Det er rett og slett mangel på kunnskap, sier Røe.

Hun mener holdningene har forandret seg noe siden 80-tallet. På den tiden var hiv og AIDS synonymt med død. Nå har det i visse grupper sneket seg inn en oppfatning om at det i dag finnes så gode medisiner at hiv ikke er så alvorlig.

— De aller fleste kan leve bra med hiv-smitte idag. Men likevel er det er en stor belastning, og noe man må ta veldig hensyn til resten av livet, sier Røe.

Les mer her:

 1. Les også

  Tenner på risikosex

 2. Les også

  1 av 3 gutter dropper kondom

 3. Les også

  Syfilisutbrudd bekymrer

 4. Les også

  Kraftig økning i HIV-smittede i Sverige

 5. Les også

  Hiv-eksplosjon <br/>blant homofile

 6. Les også

  - Gjør det lettere å droppe kondomet

- Det kan bli livsfarlig. I ytterste konsekvens kan vi få en eksplosjon i antall unge hiv-smittede, sier Evy-Aina Røe, generalsekretær i HivNorge. Foto: Nordby, Carl Martin

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Folkehelsen frykter gonoré-rekord i 2017

 2. FORELDRELIV
  Publisert:

  Slik kan kjønnssykdommer påvirke fertiliteten

 3. SID
  Publisert:

  Kjære Nanna. Hvordan kan lesbiske ha trygg sex? Hilsen jente (15)

 4. NORGE
  Publisert:

  Her er Regjeringens svar på helikopterkrisen i Forsvaret

 5. NORGE
  Publisert:

  Flere toginnstillinger og -forsinkelser i Oslo-området

 6. NORGE
  Publisert:

  Fredag stengte E6 sør for Oslo. Regn med kaos.