Norge

Liten sans for heroin på resept

  • Stine Barstad

Heroin på resept vil være en sovepute for samfunnet, mener Høyres Inge Lønning. Foto: STIAN LYSBERG/ SCANPIX

  • Men Venstres forslag er billigere for samfunnet, sier Inge Lønning (H).

Les også: Venstre foreslår som første parti å gi tungt narkomane

Les også

Venstre foreslår heroin på resept

. Partiet understreker at dette kun skal brukes i behandling der annet ikke nytter.

Partiet viser til at dette er dagsaktuell politikk i flere land i Europa, deriblant Danmark, og at forskning viser heldige effekter av heroin på resept.

Befester avhengighet

— Dette har jeg liten sans for. Jeg tror ikke at det er noen god idé verken for helsevesenet, som skal administrere dette, eller for klientene det dreier seg om, sier Inge Lønning (H) i sosial- og omsorgskomiteen på Stortinget.

Han sier tiltaket, i stedet for å gi de narkomane mulighet til å komme ut av det avhengighetsforholdet de er inne i, vil hjelpe dem til å befeste det ytterligere.

Signal

Heller ikke Frp mener heroin på resept er noen god idé.

— Jeg har overhode ingen sans for forslaget. Det eneste problemet man løser med dette er kriminalitetsbiten, men da har man totalt gitt opp kampen mot narkotika, sier Harald Nesvik, som leder sosial- og omsorgskomiteen.

— Jeg tror det vil bli for lettvint å la personer komme inn på en slik ordning. Og hvilket signal er det man sender, når et stoff er forbudt, men blir sendt til folk på det offentliges regning? Det blir meningsløst, legger han til.

— Det er en fallitterklæring dersom vi skal begynne å gi narkomane heroin. Vi kan ikke rope på mer medikamentell behandling så lenge vi ikke har en rusomsorg som er oppe og står, sier Krfs medlem av komiteen, Laila Dåvøy.

Ekspertene strides

Lønning understreker at det er svært delte meninger om effekten av slike tiltak i land som praktiserer en slik ordning.

— Jeg har vært på flere faglige konferanser der heroin på resept har vært kommentert fra land som har en viss efaring med dette. Det bildet man får er at ekspertene er svært uenige om dette, på samme måte som det har vært stor uenighet rundt sprøyterom. Så man kan ikke begrunne et slikt forslag ved å henvise til forskning som viser gode resultater, sier Lønning.

Sovepute

Han sier Høyre mener at politikken de senere årene har gått for langt i retning av å akseptere avhengighet og nøye seg med å bidra til å vedlikeholde den, ved å legge så stor vekt på metadonbehanling til fortrengsel for forsøk på å hjelpe folk ut av avhengigheten.

— Samfunnet slipper billigere fra det på den måten, men jeg frykter at hvis vi tar flere skritt i samme retning, vil vi komme i skade for å lage soveputer for samfunnet, sier han.

Les også

  1. - Tøft å fronte «Plata-aksjon»

  2. - Virkemidlene er trukket litt langt

  3. Politiaksjon vekker oppsikt

Venstres nestleder Ola Elvestuen vil gi tungt narkomane heroin på resept. Foto: CHRISTINE HEIM