Norge

- Systemet har <br/>sviktet totalt

Advokat Abid Raja varsler sak mot politiet og ambulansetjensten. Sykebilpersonellet er nå tatt ut av tjeneste.

Advokat Abid Raja anmelder politiet og ambulansepersonellet etter at de nektet å ta med seg Ali (37), etter at han ble slått ned i Sofienbergparken i Oslo.
  • Jostein Ihlebæk
    Jostein Ihlebæk

— Dette er nok et eksempel på institusjonell diskriminering. Etnisk norske blir behandlet på en måte, mens innvandrere blir behandlet på en annen måte. Dette hadde ikke skjedd mot en hvit mann, sier advokat Abid Q. Raja. På vegne av den berørte familien vil han nå anmelde både politiet og sykehuspersonellet etter at Ali (37) ble

Les også

- Der mistet du sjansen din

, og ambulansepersonellet nektet å ta småbarnsfaren med seg i ambulansen. Årsaken var — ifølge flere vitner - at den skadede 37-åringen hadde tisset på seg. 37-åringen og samboeren, R&B-artist Kohinoor Nordberg, måtte dermed ta taxi til Legevakten.

- Toppen av isfjellet

— Tenk på barna som stod rundt og så på dette. De ser at helsepersonell, som egentlig skal ivareta folks helse, drar fra en skadet mann. De ser politi som ikke gidder å gjøre noe. Det måtte en drosjesjåfør til for å få skaffet hjelp til mannen, sier Abid Raja. - Det bygger ikke opp tillit til systemet, sier han. Han mener at Ali-saken bare føyer seg inn i rekken av kritikkverdige saker. - Flere vitner har beskrevet uttalelser som åpenbart var diskriminerende. Jeg er sikker på at dette er toppen av et isfjell, og at det daglig foregår liknende institusjonell rasisme, sier Raja.

Tatt ut

Etter at Aftenposten.no først skrev om saken, er det kommet en rekke sterke reaksjoner. Nå er det aktuelle ambulansepersonellet tatt ut av tjeneste. - Dette er en vanskelig sak for personellet, og vi har besluttet å ta de det gjelder ut av tjeneste mens gjennomgangen av saken pågår, sier divisjonsdirektør Arild Østergaard ved Ullevål universitetssykehus til Aftenposten.no. - Dette er ikke en suspensjon, men en måte å få en best mulig gjennomgang av saken på. Vi har behov for grundige samtaler med de involverte, og finner det ikke hensiktsmessig at de skal være i ordinær ambulansetjeneste nå, sier Østergaard. Tirsdag ble det kjent at sykehuset skal foreta en intern granskning av saken. Den forventes å være ferdig i slutten av neste uke, og videresendes da til fylkeslegen.

I respirator

I dag, tirsdag, viser det seg at Ali fikk alvorlige skader etter overfallet. Etter operasjonen ble 37-åringen lagt i respirator. - Det går ikke så bra med ham. Han er blitt operert i mellom fire og fem timer i natt. De har forsøkt å vekke ham, men han har ikke kommet til hektene, sier Kohinoor Nordberg til Aftenposten.no tirsdag ettermiddag. - Han har fått hjerneblødning og ligger fortsatt i respirator, sier hun. - Skadene er mye verre enn fryktet, og dermed blir hele denne saken desto mer alvorlig. Det er uforståelig at ambulansepersonell kan dra fra en så skadet mann, sier Kohinoor.

Les også

  1. - Ali (37) har fått <br/>hjerneblødning

  2. - Der mistet du sjansen din

Ambulansepersonellet er nå tatt ut av tjeneste.