35-åring tiltalt for å ha lurt til seg mange millioner i koronastøtte – utnyttet 300 stjålne identiteter

300 stjålne identiteter skal ha blitt registrert som arbeidstakere i 11 ulike selskaper. Nå er en 35 år gammel mann tiltalt for omfattende bedragerier av koronastøtte fra NAV.

Tiltalen omfatter ni fullbyrdede bedragerier og åtte bedrageriforsøk. NAV vil kreve ni millioner kroner tilbakebetalt i den kommende rettssaken.

Totalt skal mannen urettmessig ha søkt om ca. 17 millioner kroner i lønnskompensasjon. Han er nå tiltalt av Oslo statsadvokatembete. Det opplyser Oslo politidistrikt i en pressemelding.

Tiltalen omfatter ni fullbyrdede bedragerier og åtte bedrageriforsøk.

Benyttet 300 stjålne identiteter

Ifølge tiltalen skal 35-åringen ha benyttet 300 stjålne identiteter, som så ble registrert som arbeidstakere i totalt 11 selskaper.

De fiktive arbeidstakerne ble meldt inn med høy inntekt for å danne grunnlag for maksimal lønnskompensasjon. På grunnlag av de uriktige opplysningene i søknadene har NAV utbetalt til sammen rundt 10 millioner kroner, heter det i pressemeldingen.

Etter utbetaling fra NAV mener politiet at et hvitvaskingsnettverk raskt overførte pengene videre, og politiet har funnet og beslaglagt ca. en million kroner av dette.

Politiet mener det i tillegg er forsøkt å få utbetalt til sammen ca. syv millioner kroner fra samme ordning med samme framgangsmåte. Utbetalingene ble stanset da NAV fattet mistanke.

– Et av de største koronabedrageriene

– Dette er et av de største koronabedrageriene som er avdekket til nå. Politiet ser svært alvorlig på utnyttelse av stønadsordninger som skal hjelpe de som er blitt direkte rammet av pandemien, uttaler politiadvokat Helge Vigerust i pressemeldingen fra politiet.

Den tiltalte mannen er varetektsfengslet, og saken er berammet i Oslo tingrett 24. august 2021. Det er satt av fem uker til hovedforhandling.

NAV vil fremme et sivilt erstatningskrav på i overkant av ni millioner kroner. Tiltalte har benektet straffeskyld.

Oslo politidistrikt og Økokrim etterforsker flere liknende koronabedragerier. Flere personer er allerede dømt eller siktet for bedrageri eller hvitvasking av utbytte, og sakene har høy prioritet hos politiet.

Den omfattende saken er etterforsket ved seksjon for finans- og spesiallovgivning i Oslo politidistrikt i samarbeid med NAV og Skatteetaten.