Norge

Sophia (24) fikk vite at hun ikke passet til jobben fordi hun er kvinne

Britiske Sophia Walker har klaget på behandlingen hun fikk da hun søkte på en stilling hos det norske selskapet Wallem. Hun mener ikke selskapet har tatt det på alvor.

Sophia Walker (24) fikk klar beskjed da hun hadde søkt på jobb:
«vi VIL IKKE tilby plasser til kvinnelige kadetter»

  • Gerd Tjeldflåt

Sophia Walker anklager det bergenseide selskapet Wallem for kjønnsdiskriminering etter at de skal ha avfeid henne som en mulig kandidat til stillingen som dekkoffiser på skip, skriver Bergens Tidende.

Da selskapet tidligere i sommer søkte etter nye dekkoffiserer, tok de kontakt med skolen Fleetwood Nautical College, som ligger nord i England.

Skolen skulle ta kontakt med aktuelle kandidater til stillingene. De kontaktet elleve studenter (kadetter), ti menn og Sophia Walker som eneste kvinne.

Les også

Horne mener likestillingspessimistene tok grundig feil

«VIL IKKE tilby plasser til kvinnelige kadetter»

Walker er utdannet fra skolen, og sier selv hun er fullt ut kvalifisert til stillingen som dekkoffiser. Men da datoen for intervjuet nærmet seg, fikk alle kandidatene videresendt en epost fra Wallems representant:

«Jeg er åpen for å møte ALLE kandidatene ...» skrev representanten fra selskapet, men føyde til:

«Wallem er et selskap som tilbyr like muligheter, men vi VIL IKKE tilby plasser til kvinnelige kadetter fordi vi ikke kan tilby tilstrekkelig miljø om bord for å få det til å fungere. Etter min mening har jenter en plass og en mulighet til å lykkes, men det må gjøres riktig helt fra starten.»

E-posten var først sendt til skolens kontaktperson. Representanten fra Wallem skrev også:

«Jeg er sikker på at skolen undersøker ulike muligheter for alle kadetter, og jeg ville foreslå cruiseindustrien som den mest passende. (For eksempel var kapteinen på Queen Victoria, der jeg nylig var på cruise, en kvinne.)»

Les også

Mindre diskriminering i jobber som krever høyere utdanning

Skuffet

Walker likte dårlig det hun leste.

– Jeg var veldig spent, og hadde skikkelig lyst på denne jobben. Jeg tenkte at Wallem var et flott selskap. Så da jeg fikk denne eposten, ble jeg selvsagt svært lei meg. Jeg hadde jo akkurat de samme kvalifikasjonene som mennene som søkte. Det er utrolig frustrerende, sier Walker.

Hun forteller at hun gjennom utdanningen har jobbet som kadett på både tankskip og redningsskip.

– Jeg har jobbet med menn, og det har ikke vært et problem i det hele tatt. Derfor forstår jeg ikke dette. Det fremstår som at det at jeg er kvinne er et handikap. Men jeg er jo like god som menn, sier Walker.

Les også

Diskrimineringsombudet: Ikke kritikkverdig at Grieghallen hadde kjønnsdelte innganger

Sendte klage

Walker skrev en formell klage til selskapet like etter hun fikk eposten, der hun hevdet seg utsatt for kjønnsdiskriminering.

Dagen etter fikk hun svar fra selskapet, der de beklaget hendelsen og lovet at saken skulle rettes opp i. De skrev også at den aktuelle personen var suspendert fra stillingen sin.

I en offentlig uttalelse skriver selskapet at formuleringene som ble sendt i eposten var resultatet av en dårlig avgjørelse, tatt av et enkelt individ. De skriver også at de har en full gjennomgang av sine rutiner.

Les også

De rødgrønne spådde likestilling i revers. Hvordan har det gått?

24-åringen varslet selv flere britiske medier om innholdet i eposten og tilbakemeldingen fra selskapet. En representant fra Wallem sier til lokalavisen Blackpool Gazette at det ikke var noen grunn til at kvinner ikke kunne bli ansatt, men at «hun ville vært den eneste kvinnen. Selskapet ønsket å sikre at de hadde et passende miljø på plass før de ansatte kvinner».

– Så egentlig gjentar selskapet akkurat det samme som sto i den første eposten. Det gjør det vanskelig å tro på at de faktisk er leie seg, og at det faktisk er like muligheter for en kvinne å jobbe i dette firmaet, sier Walker.

Les også

Velmenende kvotering uten effekt

Sterke bånd til Bergen

Wallem er egentlig et Hongkong-basert selskap, og et av verdens største skipsmanagementselskap. De har ansvar for driften av over 250 skip.

Wallem ble opprinnelig grunnlagt av bergenseren Haakon Wallem. I 2007 kjøpte hans oldebarn, bergenseren Tom Chr. Steckmest, og hans Viken Shipping seg tilbake i Wallem. Selskapet har sitt europakontor i Bergen, og to bergensere sitter i styret, Steckmest og Hans Olav Lindal.

BT har vært i kontakt med Lindal, som viser til selskapet tidligere beklagelse. Han sier selskapets gjennomgang viser at dette dreier seg om uttalelser fra en enkeltperson, og sier selskapet har nulltoleranse for diskriminering.

– Dette har fått konsekvenser for vedkommendes stilling i selskapet, sier Lindal.

Han forstår imidlertid ikke hvorfor Walker fortsatt er skeptisk til hvorvidt selskapet tar saken på alvor

– Wallem har en rekke kvinnelige sjøfolk, og har også over 40 prosent kvinnelige ansatte på land. Derav følger det vel også ganske klart at vi ikke mener dette er et miljø som ikke er passende for kvinner, sier han.

Les også

  1. Kvotering løfter ikke glasstaket

  2. Det er feil at Forskningsrådet ikke bryr seg om kjønnsbalanse | Jesper Werdelin Simonsen

Les mer om

  1. Bergen
  2. Likestilling
  3. Likestillings- og diskrimineringsombudet