Dette bør du vite om IS Den militante terrorgruppen Den islamske stat (IS) har egne domstoler og eget moralpoliti.

Væpnede sunnimuslimer under ledelse av gruppen som kaller seg Den islamske staten (IS, eller ISIL/ISIS) erklærte opprettelsen av et kalifat som omfatter store deler av det nordøstlige Syria og det nordvestlige Irak i juni 2014. Samtidig hevdet lederen for IS, Abu Bakr al-Baghdadi, at han var å anse som kalif for alle verdens muslimer. Kalifatets ambisjon er å skaffe seg kontroll over hele den arabiske verden, og deretter hele verden. Dette angivelige kalifatet er ikke blitt anerkjent av noen stater.

2109WEBislamskstat-uzvFqO4ulR.jpg

IS sjokkerer med sin brutale fremferdIS har påkalt seg verdens oppmerksomhet med erobringen av flere av de største byene i Irak, ved henrettelsene av fanger, forfølgelse av minoriteter, og drap på

Slik har IS blitt så rike Den islamske staten i Irak og Levanten regnes for å være den rikeste jihad-organisasjonen i verden.

tilfangetatte journalister. Organisasjonens fremferd har provosert en reaksjon fra omverdenen og en mulig allianse mellom USA, flere vestlige land, arabiske stater og Iran.

I sommer gikk terroralarmen i Norge

Gruppens brutale fremferd har fått selv Al Qaida til å ta avstand fra dem, men tusenvis av radikale unge muslimer skal ha knyttet seg til IS i løpet av de siste månedene. Norsk etterretning advarer mot terrortrusselen som medlemmer av organisasjonen kan utgjøre. I sommer innførte norske myndigheter omfattende sikkerhetstiltak for å møte en mulig terrortrussel, som som skal ha skyldtes at fire IS-terrorister var på vei til Norge.

Slik har IS blitt historiens rikeste terrorgruppe

I Syria og Irak har IS arvet mye av det gamle systemet for styring av staten og generering av inntekter. De har også opprettet et moralpoliti som skal sørge for at alle

Her bombes et mål tilhørende Den Islamske Staten (IS) Opptaket ble publisert av Pentagon fredag kveld og viser et luftangrep utført nær Irbil i Irak.

lever i følge Koranen, slik de tolker den, under trusselen om å bli pisket eller drept dersom de bryter med reglene