Norge

Henrik Roshauw fikk kjelleren oversvømt og ødelagt for andre gang på ett år i natt: «Jeg ble helt apatisk»

Brannvesenet rykket ut 26 ganger i natt. Kraftige regnbyger førte til oversvømte kjellere en rekke steder i Oslo, Asker og Bærum.

Privat

 • Bjørn Egil Halvorsen

Tobarnsfaren Henrik Roshauw trodde marerittet endelig var over da kjellerstuen, boder og barnas lekerom var klar til bruk igjen før sommeren.

Da hadde familien levd med et salig kaos siden august i fjor. Kraftig nedbør skapte oversvømmelse og fylte kjelleren med vann den gang. Det resulterte i at hele kjelleretasjen måtte rives opp. En tredjedel av boarealet i eneboligen ble ubrukelig.

Så, nærmest ut av det blå, skjedde det igjen i natt. Roshauw ble vekket av en nabo som fortalte selv hadde fått sin kjeller fylt med vann. Han skjønte raskt at det samme var skjedd hos ham. Igjen.

– Vannet sto 7–8 centimeter opp. Jeg ble litt apatisk og gråt faktisk. Nå må vi gjennom alt på nytt igjen, sier Roshauw fortvilet.

Igjen må klær og utstyr tørkes og flyttes vekk fra kjelleren på Jar. Privat

Kaos på nytt

Da Aftenposten snakker med ham, er saneringsfirmaet for lengst i gang med å suge ut vann og jobbe i kjelleren. Leker, klær, sportsutstyr og andre ting må bæres opp og plasseres i rom i andre deler av huset. Gulv og konstruksjon må rives opp.

– Det siste året har vi bodd i et kaos. Nå må alt opp enda en gang, sier han.

Klok av skade, gikk Bærumsmannen nylig til innkjøp av private lensepumper for å være klar til neste kraftige regnskyll. Tidligere denne uken sendte Meteorologisk institutt ut OBS-varsel, og Roshauw var oppe om nettene for å sjekke tilstanden i kjelleren. Hver gang: ingen skade skjedd. Inntil i natt.

– Dette var jo ikke meldt. Jeg ble tatt «off-guard», sier Roshauw.

Kanskje en mager trøst: Han var ikke alene.

 • Tidligere denne uken: Brannvesenet oppfordret folk til å hente opp ting fra kjellere.

Saneringsfirmaet er allerede i gang med å rive opp gulvet. Privat

Brannvesenet tatt på sengen

– Det voldsomme regnet kom som julekvelden på kjerringa, fastslår fungerende vaktkommandør Morten Grimstad i Oslo Brann- og redningsetat.

Den første meldingen om vannskade ble ringt inn klokken 2.45 natt til lørdag. I 10-tiden lørdag formiddag viste en opptelling at brannvesenet hadde rykket ut til 26 ulike adresser i Oslo, Asker og Bærum i løpet av natten.

– Forrige gang det var meldt store nedbørsmengder, økte vi bemanningen. Da kom det nesten ingenting. Denne gangen var det motsatt, sier Grimstad.

Vakthavende meteorolog Eldbjørg Moxnes bekrefter at det kom svært kraftige mengder på kort tid natt til lørdag. De var imidlertid svært lokale. Mens det på Tryvannshøgda ble målt drøyt 41 mm nedbør siste døgn, var det kun 6 mm på Blindern.

– Vi hadde meldt at det kunne komme kraftig nedbør. Men vi sender normalt ikke ut OBS-varsel for lokalt bygevær – kun når større områder blir rammet, sier Moxnes.

– Det kan også være at bakken nå er mettet med vann. Da skal det ikke så mye til før det blir problemer, legger hun til.

Henrik Roshauw vet ikke hvor lenge familien må leve uten brukbar kjelleretasje denne gangen. Privat

Bretter opp ermene

Og problemer vet Henrik Roshauw alt om. Han sier flere av naboene også er rammet av oversvømmelser. Han knytter det til et utdatert kommunalt overvannsnett i området.

– Dermed er det lite vi kan gjøre, sier tobarnsfaren, som nå har en stor og tung jobb foran seg.

– Men man klarer på en måte å mobilisere likevel. Det er bare å brette opp ermene, sier han.

Les mer om

 1. Vær
 2. Meteorologisk institutt
 3. Vann og avløp

Relevante artikler

 1. NORGE

  Fredag kan bli årets varmeste dag. Så kan det bli en helg med regn, skred og oversvømmelser.

 2. OSLOBY

  Kraftig uvær i Oslo i natt: Brannvesenet mottok fem ganger så mange henvendelser som vanlig.

 3. NORGE

  Se opp for torden lørdag. Men søndag kommer finværet tilbake.

 4. NORGE

  Regnvær skaper problemer flere steder i landet

 5. OSLOBY

  Brannvesenet hadde 59 oppdrag under ekstremregnet. Ber folk slutte å ringe 110 når kjelleren renner over

 6. NORGE

  Over 130 skader meldt etter styrtregnet i Oslo-området – Bygdøy fikk nær én måneds normalnedbør på 19 timer