Norge

Overraskende gode

  • Har dere lurt meg nå? Innkjøpssjef hos Arcus, Helge Storflor, smatter, slurper og nyter. Han lurer rett og slett på om vi har byttet ut den hjemmelagde vinen med original vare.

— Jeg innrømmer gjerne at jeg gruet meg til denne prøvesmakingen. Jeg satt i bilen og tenkte på oksiderte, flate, fuselsmakende viner, med både grums og uklarheter i flasken. Dessuten er det første gang jeg skal forholde meg til viner som ikke er laget på druer, sier Storflor mens han dreier et glass med hjemmelaget ripsvin foran nesen.Og han innrømmer at han faktisk er overrasket over kvaliteten.- Dette var svært gode fruktviner. Fruktige, aromatiske, med delikate farger, klare og flotte. De har gjennomgående en fin syrlighet, noe som er avgjørende for å balansere den naturlige sødmen i disse vinene. Det er tydelig at produsentene har gjort seg flid med produktene. Et meget godt håndverk, sier han. Vinprodusentene strutter av stolthet rundt bordet. De hadde jo gruet seg, de også. Her følger Storflors bedømmelse av syv hjemmelagde viner: Chateau Råkeløkka

8 (hvitvin)

Årgang 2003 (satt i 2002)

Rabarbra (14 prosent)

— Ren, nesten vannaktig i fargen. Lukter ikke rabarbra, men svært nøytral. Lett syrlighet. Bløt, halvtørr, distinkt sødme i avslutningen. God munnfølelse.Apo Chalmersv.

Dio 2002 (hvitvin)

Satt i 2001

Stikkelsbær (14 prosent)

— Forbløffende ung. Aromatisk. Lukter friskt og godt. Nøytral farge, noe gylden. Syrlig aroma. Vanskelig å tippe at det er stikkelsbær. Smaker søtere enn den lukter. En svak bitterhet i ettersmaken gir særpreg. Veldig god vin.Apo Chalmersv.

Dio 2003 (hvitvin)Satt i 2002

Løvetann (16 prosent)

— Noe tykkere konsistens. Ikke helt klar. En ganske kraftig, bittersøt smak jeg forbinder med løvetannsaften (den hvite i stilken). Fin ettersmak, men trekk for manglende aroma. Denne hadde vært morsom å smake etter noen år i kjeller.Apo Chalmersv.

Dio 2003 (rosévin)

Satt i 2002

Eple, stikkelsbær, rabarbra

(19 prosent)

— Lekker farge, lys lakserosa. Ganske intens aroma av syrlige bær. Ville nesten ha tippet rips. Mye alkohol som særlig kjennes mot slutten av smakskurven. En god, søt sterkvin som bør drikkes godt avkjølt. Fin syrlighet.Apo Chalmersv.

Dio 2003 (rødvin)

Satt i 2002

Solbær, rips, kirsebær (18 prosent)

— Lekker farge. Ser ut som en ung burgunder. Ren og fin aroma, der kirsebærene dominerer. Liker det jeg smaker. Igjen fin syrlighet balansert mot moderat sødme. En god hetvin.Chateau Råkeløkka 8,

2002 (rødvin)

Satt i 2001

Rips, solbær (13 prosent)

— Flott farge. Lukter rips og godt modne solbær. Fint balansert. Fruktig og søt. Vinen smaker som den lukter. Et godt produkt.Chateau Råkeløkka 8,

2003 (rødvin)

Satt i 2002

Rips, solbær, kirsebær (14 prosent)

— Vidunderlig frisk, fiolrød farge. Ser appetittvekkende ut. Det underlige er at her lukter det italiensk Bardolino. Har dere lurt meg nå? I munnen er den litt søtere enn aromaene skulle tilsi. En saftig og syrlig vin. Avgjort ikke kjedelig. Deilig, rett og slett.

Les også