Norge

Pål Enger tiltalt for tyveri av mat for 38 kroner - og kunst for 653.000

Politiet tok med rubbel og bit i den siste tiltalen mot den kjente kunsttyven og billedkunstneren Pål Enger (48). Det ble til 20 punkter med alt fra tyveri av bilskilt til et større kunsttyveri.

Pål Enger fotografert i 2011.
  • Hans O. Torgersen
    Hans O. Torgersen
    Journalist

Kunsttyveriet dreier seg om 15 bilder av kunstnerne Pushwagner, Vebjørn Sand og Camilla Grythe til en samlet verdi av 653.000 kroner fra galleriet Fineart A/S.

— Det er et uttrykk som heter «leilighet gjør tyv», og det var nok tilfellet her. Han var der for å høre om de var interessert i å kjøpe bilder av ham. En dør sto på gløtt og han gikk inn der. Der må det ha ligget bilder for mange millioner kroner, sier Engers forsvarer, advokat Fritjof Feydt.

Enger ble avslørt fordi de ansatte i galleriet fant lommeboken hans i dette lagerrommet og forsto at det var han som hadde stjålet bilder. Tiltalen gjelder 15 bilder.

«Stjålne bilder» dukket opp igjen

— Han erkjenner tyveri av fem bilder. Han var tidligere siktet for tyveri av 17 bilder, men så dukket to av bildene opp. De lå i en skuff på galleriet og skulle rammes inn. Jeg har bedt om dokumentasjon på at de ti andre bildene er forsvunnet, sier Feydt.

Han mener at galleriet kan anklages for falsk anmeldelse da de anmeldte Enger for tyveri av bilder som faktisk ikke var stjålet.

I andre enden av skalaen i tiltalen finner vi tyveriet av «diverse matvarer» for 38 kroner fra en Kiwi-forretning, tyveri av en Gore-Tex bukse til 5300 kroner og kjøttvarer til 2900 kroner.

— Han erkjenner det meste, sier advokat Feydt.

Farlig kjøring

Enger er også tiltalt for promillekjøring og farlig kjøring da politiet forfulgte ham – én gang på Nøtterøy da han blant annet kjørte i feil del av kjørebanen, og på Skøyen i Oslo.

Straffesaken mot Enger er berammet til 8. og 9. mars i Oslo tingrett.

Les også

  1. Pål Enger tatt for nytt kunsttyveri

  2. Dette er «brekket» Pål Enger tilsto på TV

  3. Pål Enger på tyveriraid – bodde på hotell fullt av politifolk

  4. Munch-tyven tiltalt for flere nye tyverier