Norge

Ap. og Høyre vil frata menigheten statsstøtte

Talskvinner for Arbeiderpartiet og Høyre vil frata Islamic Cultural Centre statsstøtten. Kulturminister Valgerd Svarstad Haugland synes derimot kutt i statsstøtten blir for drastisk.

 • Aftenpostens Korrespondent
 • Halvor Tjønn

Vil stanse støtte. — Jeg venter at Regjeringen tar tak i det budskapet Islamic Cultural Centre sender ut, og stanser statsstøtten til menigheten, sier leder for Arbeiderpartiets kvinnebevegelse, Karita Bekkemellem Orheim.Ap.-politikeren mener artikkelen er propaganda for et levesett som strider fundamentalt med norsk lovgiving, og gjennomsyres av et kvinnesyn som tilhører en helt annen tid. - Norske skattepenger må ikke brukes til å støtte slikt. Å fjerne statsstøtten er det eneste tiltaket som virker. Derfor venter jeg at kulturministeren griper inn, sier Karita Bekkemellem Orheim.Kulturminister Valgerd Svarstad Haugland er ikke villig til å gå så langt. Hun slår fast at budskapet fra Islamic Cultural Centre strider mot grunnleggende norske verdier. Å diskutere slike spørsmål må likevel regnes for å være innenfor ytringsfrihetens grenser, mener hun. - Vi kan ikke forby en islamsk menighet å diskutere islamsk lære. Men vi må forlange at det ikke oppfordres til lovbrudd. Det er imidlertid ikke mulig å gripe inn mot en menighet i forhold til læren den står for. Å stanse statsstøtten vil være en altfor kraftig sanksjon sett i lys av ytringsfriheten, mener Valgerd Svarstad Haugland.

Sharia først

Hege Storhaug i stiftelsen Human Rights Service mener at utspillet fra Islamic Cultural Centre bekrefter at visse religiøse ledere setter sharia over norsk lov, et fenomen man ser over hele Europa. - På sikt kan utviklingen av slike parallelle systemer være en trussel mot demokratiet og velferdsstaten. Myndighetene må derfor ta dette svært alvorlig, mener hun.

Høyre sjokkert

Innvandringspolitisk talskvinne for Høyre, Kari Lise Holmberg, sier hun er sjokkert.- Dette strider mot norsk lov. Når man ser at menigheter som får statstøtte ikke følger opp norsk lov, bør statsstøtten stanses inntil dette er bragt til opphør, sier Holmberg.

 1. Les også

  Oslomenighet reklamerer for flerkoneri

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Moskeer etablerer nytt nettverk etter utmelding fra Islamsk Råd Norge

 2. NORGE

  Islamsk Råd mister statsstøtte: – Hva har vi gjort galt?

 3. KOMMENTAR

  Bondevik gir KrF sin velsignelse til å «se seg rundt» etter nye partnere. Det er usikkert om det vil tjene partiet.

 4. OSLOBY

  Truer med utmeldelse i Islamsk Råd

 5. A-MAGASINET

  Olav Svarstad Haugland: – Jeg syntes jo mor var verdens beste person. Og så ble hun karakterisert så stygt.

 6. OSLOBY

  Sivilombudsmannen sier nei til stoppe rivingen av Y-blokken