Norge

Dette er årets beste internasjonale album

Våre anmeldere har jobbet seg gjennom hundrevis av nye utgivelser i år. Her er de internasjonale albumene de mener er best fra musikkåret 2015.

Father John Misty aka Josh Tillman, er som en blanding av en sektleder, smørsanger og en standupkomiker. I år har han laget det beste albumet som er blitt sluppet, mener vår redaksjon.

  • Musikkredaksjonen

1. Father John Misty: I love you, honeybear

Father John Misty aka Josh Tillman, er som en blanding av en sektleder, smørsanger og en standupkomiker. Bare at han gjør alle rollene helt utmerket. Han har gitt ut en rekke soloplater tidligere, i tillegg til å spille trommer i Fleet Foxes. «Måten han som singer/songwriter blander sin utrolige meloditeft med elleve tekster av stor novellekunst, blir i alle fall uimotståelig folkpop i stort sett grandiose arrangement», skrev vår anmelder om årets albumutgivelse og trillet en soleklar sekser.

Og slik gikk det da han spilte på Øya:

Les også

Father John Misty: Mannen med alt

2. Tame Impala: Currents

Australske Tame Impala, med Kevin Parker i spissen, har hatt et bra år. Albumet Currents, som ble sluppet i midten av juli, ble stående igjen som en av de internasjonale lydsporene for sommeren 2015. Den den milde psykedeliske popen som Tame Impala har også mørke kanter, og nok av rare vendinger, til også å tåle de mørkere årstidene.

Sleater-Kinney Foto: Brigitte Sire

3. Sleater Kinney: No cities to love

De var store feministikoner på 90-tallet, men på begynnelsen av 2000-tallet ble det stille. Nå er de tilbake med nye møkkete rockeriff og ny giv. Det er ikke alt fra 90-tallet som tåler dagens lys, men denne trioen har tålt tidens tann helt utmerket, og de har ennå ikke et eneste dårlig album under rockebeltet.

Her er flere kåringer:

Les også

Dette er årets ti beste norske album

Lana del Rey

4. Lana Del Rey: Honeymoon

På sitt nyeste album Honeymoon synger Lana Del Rey om dysfunksjonelle bryllupsreiser, dop og destruktive forhold. Men får det mørke likevel til å bli vakkert på sitt mesterlige vis. Hennes evne til å gjøre tristesse som tema til gode låter igjen og igjen gjør henne til en interessant og litt mystisk artist i en ellers så gjennomsiktig popverden.

Slik gikk det da hele musikk-Norge skulle hedre en av de fire store:

Les også

Raga Rockers minutt for minutt

5. Future: DS2

Rapperen fra Atlanta er ute med sitt tredje album, som kan anses som hans kommersielle gjennombrudd. Det er i hvert fall den første platen han har gitt ut som har nådd førsteplassen på Billboards albumliste.

The Dead Weather Foto: Ed Rode

6. The Dead Weather: Dodge and burn

Den klassiske rocken har dessverre ligget på sotteseng de siste par årene. Men ett av bandene som jobber hardt for å holde den i live, er The Dead Weather. Med den energiske stemmen til Alison Mosshart, innpakket i Jack Whites sinte gitarriff, har bandet levert nok et album som røsker i rockemusklene.

7. Björk: Vulnicura

Det har gått rundt fire år siden Biophilia, eksentrikeren Björks forrige utgivelse. På sitt nye album går hun igjen nye veier for å uttrykke musikken sin. Denne gangen har hun laget en musikalsk reise gjennom kjærlighetssorgens ulike faser.

Dungen

8. Dungen: Allas sak

Den svenske kvartetten fortsetter å levere sin unike syrerock, som har røtter i både progrock og folkrock. Bandet har etterhvert utviklet en særegen sound, og det er derfor lett å høre at det er dem. Men den høye kvaliteten og motet til å eksperimentere innenfor egne rammer gjør dem likevel fortsatt like spennende.

Trenger du flere musikktips?

Les også

Disse låtene må du få med deg denne uken

9. Jamie XX: In colour

London-Dj'en Jamie XX lager musikk for natteranglere, men ikke nødvendigvis først og fremst dansegulvsliterne. Hans fascinerende elektro er mer lyttbar, enn direkte dansbar, skrev vår anmelder om soloalbumet Colour i sommer. Hitlåten Loud places er et godt eksempel på det, og nytes gjerne like godt liggende som stående.

Rockebandet tar revansj:

Les også

Eagles of Death Metal tilbake på scenen i Paris

10. Deerhunter: Fading frontier

Siden forrige utgivelse har Deerhunter beveget seg tilbake til sin småpsykedeliske, drømmende indierock. Fading frontier er kanskje det mest poppede de har utgitt, uten at de later til å ha mistet seg selv på veien. Isteden byr de på et album som avduker nye detaljer ved flere gjennomlyttinger.

Se Aftenposten Kultur baksnakke kulturlivet i nytt program:

Trenger du TV-tips? Her er våre HBO-favoritter:

Les også

  1. Øya viser frem ny ørkenblues

  2. Tyskland 83 byr på kald krig, sterkt spiondrama og litt ufrivillig komikk