Tiltalte i Kristin-saken nekter straffskyld

Den 39 år gamle tiltalte for drapet på Kristin Juel Johannessen avviste tirsdag formiddag at han har noe med drapet å gjøre.

Brynjar Meling forsvarer 39-åringen.
  • Håkon Letvik

– Nei, svarte han på dommerens spørsmål om han erkjenner seg skyldig i tiltalen.

Den 39 år gamle mannen sitter alvorlig og stille mellom sine to forsvarere, advokatene Brynjar Meling og Trine Franzen.

Statsadvokat Alf Martin Evensen leste tiltalen:

– Torsdag 5. august 1999 i tidsrommet mellom kl. 18.30 og 21.00 på Mørk i Larvik, kvalte han Kristin Juel Johannessen, født 5. april 1987.

Etter at tiltalte svarte nei på spørsmålet om straffskyld ble han av lagdommeren til å følge rettsforhandlingene, og sa han vil bli stilt spørsmål etter hvert.

– Dette er en spesiell sak, sa statsadvokaten, og redegjorde for hvordan først en mann ble arrestert, siktet og varetektsfengslet i to og en halv måned før siktelsen ble frafalt.

Han forklarte så hvordan den nå 39 år gamle mannen ble arrestert, siktet, tiltalt og dømt i Larvik herredsrett i desember 2001. Etter at en ny analyse av et viktig hårstrå funnet på åstedet viste at hårstrået stammet fra en kvinne og ikke fra tiltalte, trakk riksadvokaten saken før tiltales anke kunne behandles i lagmannsretten.

– Har ridd politiet som en mare

– Denne saken har ridd politiet i Larvik som en mare i årene senere. Men det har vært tøffest for de på bakerste bank, sa statsadvokten og viste til Kristins mor, far og søster. De sitter på benken rett bak tiltalte.

– De har jobbet iherdig med egen etterforskning etter at saken ble henlagt i 2003, de har stått på for å få politiet til å fortsette etterforskningen og de har hatt sin egen etterforskning. De har helt frem til 2014-2015 bedt politiet gjenåpne etterforskningen. De har sørget for at denne saken aldri har gått i glemmeboka for Vestfold politidistrikt, sa statsadvokaten.

Han gjennomgikk bevisene som påtalemyndighetene vil legge frem i retten i de tre kommende uker. Over 30 personer skal forklare om observasjoner de gjorde av Kristin denne ettermiddagen, og om en spesiell person på en crossmoped.

En henvendelse fra Folkehelseinstituttet til landets poltidistrikter om nye analysemetoder for DNA, førte til et gjennombrudd i saken. Det var hudceller funnet under neglene på Kristins venstre hånd som ble analysert.

Det var stort fremmøte av pressefolk da rettssaken mot den 39 år gamle tiltalte startet i Borgarting lagmannsrett tirsdag formiddag.

Funn under Kristins negler førte til gjennombrudd

– Da hadde politiet i Larvik opprettet en ny etterforskningsgruppe. Materiale som ble funnet under Kristins negler, som ble klippet av under obduksjonen, ble analysert på nytt. DNA-analysen viste at materialet stammet fra Kristin selv, og fra tiltalte, sa statsadvokaten.

Forsvarer Brynjar Meling sa i sin kommentar til aktors innledningsforedrag at aktor hadde redegjort for saken på en ryddig måte, og om hvilke beviser som skal fremlegges.

– Det er spørsmål om hvor sikre vitnene har vært til de observasjoner de har gjort denne dagen, sa Meling.

Han pekte på at tiltalte hele tiden har nektet for å ha noe med saken å gjøre.

– Han er den eneste som kan forklare hva han har gjort denne dagen. Han er i sitt forsvar nødt til å ha fokus på folk som har hatt kontakt med ham i forkant og etterkant, sa Meling, som har innkalt seks ulike vitner til å forklare seg om det.

– Hvis det er tiltaltes DNA som er funnet under Kristins negler, må det ha kommet dit på annen måte. Det blir krevende, men et bevistema fra denne side, sa Meling.

Den tiltalte fulgte nøye med da lagdommer Mette D. Trovik nøye redegjorde for juryen hvilke plikter de har under rettssaken:

Jurymedlemmene har ikke lov til å diskutere saken med noen andre utenfor juryen, heller ikke hjemme og heller ikke på sosiale medier. De skal bare legge vekt på det som kommer frem under rettssaken og i rettssalen.

Brynjar Meling ville ikke ha Eli Hagen som jurymedlem i Kristin-saken.

Droppet Eli Hagen

Forsvarer Brynjar Meling brukte sin rett til å skyte ut tre jurymedlemmer under utvelgelsen tirsdag morgen. Blant dem var Eli Hagen, gift med Carl I. Hagen.

– Jeg har jo saksøkt mannen hennes for mulla Krekar, opplyste Meling som begrunnelse for at hun ble vraket.

Etter lunsjpausen skal lagmannsretten høre tiltaltes egen forklaring, blant annet om hva som skjedde denne dagen for 17 år siden.

Les også

Nekter straffskyld for 17 år gammelt drap – nå starter rettssaken

Kristin-saken: Dette er mannen som nå er pågrepet for drapet