Danmark tilbyr gratis influensavaksine til alle barn mellom 2 og 6 år. I Norge har vi knapt tilgang på vaksinen.

Norske Maria Nordø Jørstad (39) har fire friske barn som har fått influensavaksine i Danmark. De får en nesespray som danskene mener kan beskytte risikogruppene og forhindre overbelastede sykehus.

Trillingene (f.v.) Filip (3), Iben (3) og Agnes (3) ser sammen med storebror Mikael (5) på premiene de fikk på legekontoret etter å ha tatt influensavaksine. Den anbefales til alle barn mellom 2–6 år i Danmark.

Maria Nordø Jørstad bor med mann og fire barn i København. Tirsdag var barna hos fastlegen for å ta influensavaksinen som anbefales til alle barn mellom 2 og 6 år i Danmark.

Først ut var Mikael på fem år. Én spray i hvert nesebor, så skulle han «snuse som en mus» før han var ferdig.

– Da han kom leende ut, var det ikke noe problem å få trillingene på tre år til å ta den, forteller Jørstad.

Hun synes det var enklere og raskere enn å ta sprøyte, noe barna ikke liker.

– Hvis vi kan bidra til å forhindre smitte ved at barna får vaksine, så syns vi det er en god samfunnsinnsats, sier firebarnsmoren.

Tilbudet har eksistert i Danmark i en drøy måned. Etter et informasjonsmøte i barnehagen ringte Jørstad legen for å bestille time.

Sånn er det ikke i Norge.

Firebarnsmor Maria Nordø Jørstad er norsk, men bor i Danmark. Hun synes det er et godt tiltak å tilby influensavaksine til alle barn for å dempe infeksjonstrykket i befolkningen.

Les hele saken med abonnement