Danmark tilbyr gratis influensavaksine til alle barn mellom 2 og 6 år. I Norge har vi knapt tilgang på vaksinen.

Trillingene (f.v.) Filip (3), Iben (3) og Agnes (3) ser sammen med storebror Mikael (5) på premiene de fikk på legekontoret etter å ha tatt influensavaksine. Den anbefales til alle barn mellom 2–6 år i Danmark.

Norske Maria Nordø Jørstad (39) har fire friske barn som har fått influensavaksine i Danmark. De får en nesespray som danskene mener kan beskytte risikogruppene og forhindre overbelastede sykehus.

Maria Nordø Jørstad bor med mann og fire barn i København. Tirsdag var barna hos fastlegen for å ta influensavaksinen som anbefales til alle barn mellom 2 og 6 år i Danmark.

Først ut var Mikael på fem år. Én spray i hvert nesebor, så skulle han «snuse som en mus» før han var ferdig.

– Da han kom leende ut, var det ikke noe problem å få trillingene på tre år til å ta den, forteller Jørstad.

Hun synes det var enklere og raskere enn å ta sprøyte, noe barna ikke liker.

– Hvis vi kan bidra til å forhindre smitte ved at barna får vaksine, så syns vi det er en god samfunnsinnsats, sier firebarnsmoren.

Tilbudet har eksistert i Danmark i en drøy måned. Etter et informasjonsmøte i barnehagen ringte Jørstad legen for å bestille time.

Sånn er det ikke i Norge.

Firebarnsmor Maria Nordø Jørstad er norsk, men bor i Danmark. Hun synes det er et godt tiltak å tilby influensavaksine til alle barn for å dempe infeksjonstrykket i befolkningen.

Les hele saken med abonnement