Norge

Velg rett strømavtale

Strømprisen er lavere enn den har vært på flere år. Er det nå man bør bytte til fastpris?

  • Forf>
  • <forf>kristin Solberg <

Les også: Frykter strømprisen mer enn renten

Omstridt strømselskap må punge ut

Finn den billigste strømleverandøren med Forbruker.nos strømkalkulator

Spotprisen har sunket som en stein den siste tiden. I uke 22 kostet strømmen i gjennomsnitt kun 17,8 øre/kilowattime (kWh) på råvarebørsen, en nedgang på over 30 prosent siden nyttår. Ikke siden 2002 har prisen på strøm på det nordiske kraftmarkedet Nord Pool vært så lav som den har vært den siste tiden. Kraftanalytiker Lasse Torgersen i ECON Analyse mener det er tre grunner til dette:— Det er overskudd på snø i fjellet, og det er mer vann i magasinene enn normalt. Og det som er forskjellen denne våren i forhold til 2005 og 2006, er at CO2-prisen er tilnærmet lik null. Disse tre tingene tilsammen er årsaken til at prisene er så lave som nå, sier Torgersen, men legger til at gleden vil være relativt kortvarig.- Det vi vet med sikkerhet er at CO2-kostnadene blir mye høyere etter nyttår, når vi kommer inn i den virkelige Kyoto-avtalen. Dette vil gi prisene et løft. Torgersen tror heller ikke strømprisene vil fortsette å synke nevneverdig i løpet av sommeren.- Det er ikke noe som tilsier at de skal gå noe særlig lavere enn nå. Prisene går riktignok litt ned om sommeren, når forbruket er lavere, men så vil de stige jevnt utover høsten når vi nærmer oss 2008. - Bør man derfor vurdere å bytte til fastprisavtale i sommer, mens prisen er på bunn? - Hvis man binder, er det for en periode fremover. Prisene ventes å stige, og det er markedet klar over. Fastprisen er deretter. Det eneste som er lurt, hvis man tenker på strømprisene i gjennomsnitt over ett år, er å velge en spotprisavtale med fast påslag. Det er det som er billigst, men det kan også gi overraskelser, sier Torgersen.

Revurder avtalen.

Også andre som har greie på dette fastholder at spotpris fremdeles er det beste for den prisbevisste forbrukeren. Medierådgiver Hilde Totland Harket i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sier at hun sammenligner valget mellom spotpris og fastpris på strømmen med valget mellom fast og flytende rente på lånet. - Har du god økonomi og kan tåle en liten svingning, bør du velge spotpris. Det vil være lønnsomt, akkurat som den flytende renten. Dersom du vil vite hva du må betale til enhver tid, bør du velge fastpris, sier hun.Dersom man likevel vurderer å bytte til fastpris, er sommeren rett tid for å gjøre dette, mener daglig leder Ommund Braut i Norsk Familieøkonomi. - Vi anbefaler spotpris, ikke fastpris, men vi råder likevel folk å vurdere å bytte avtale om sommeren. Liker man sikkerhet og forutsigbarhet, bør man binde prisen nå, når prisene er lavere, og ikke vente til høsten, råder Braut.Braut ser ikke bort fra at råvareprisen for strøm kan synke under 10 øre/kWh i løpet av sommeren, men tror ikke at det vil ha nevneverdig effekt på lommeboken. - Dette vil kun være for en kort periode, og sannsynligvis den perioden man likevel sitter ute og griller.

Strømforbruket.

Men det er selvfølgelig ikke bare strømavtalen som påvirker regningen. Forskjellen på spotpris hos den dyreste og den billigste strømleverandøren har ifølge NVE ligget mellom 5 og 12 øre/kWh i årets første kvartal, noe som viser at det kan være mye penger å spare på å være prisbevisst i valg av strømleverandør. Og selv om det er sommer kan det også være mye penger å spare på å redusere strømforbruket, påpeker Braut i Norsk Familieøkonomi:- Vel så viktig som å velge riktig strømleverandør er det å velge riktig strømavtale. Men man kan spare like mye penger på å gjøre noe med holdningen til sitt strømforbruk. Finn den billigste strømleverandøren med Forbruker.nos strømkalkulator

Les også

  1. Færre velger variabel pris