NorSIS advarer mot julesvindel på nett – kommer med fem tips

De nye koronatiltakene og forhøyet risiko for nettsvindel gjør at det er ekstra god grunn til å være på vakt mot datakriminelle, advarer NorSIS.

Eksperter advarer mot svindelforsøk på nett og mobil.

De neste ukene frykter de at det vil bli en øking i forsøk på vaksinesvindel, og også mer e-post- og SMS-svindel.

Ikke bare på arbeidsplassen, men også hjemme gjør en ny, usikker situasjon det sannsynlig at kriminelle vil benytte julen til å nettsvindel nordmenn, advarer administrerende direktør Lars-Henrik Gundersen i NorSIS.

– Det er nettopp når verden oppleves som usikker og annerledes at kriminelle slår til. Derfor er det all grunn til å be nordmenn være ekstra bevisste på denne risikoen de neste ukene, sier han.

Trekker frem netthandel som risikofaktor

NorSIS peker på eksempler som falske tekstmeldinger for å hente pakker på posten, Helsenorges advarsel nylig om falske e-poster fra dem og Nasjonal kommunikasjons advarsel mot et massive dataangrep mot nordmenns mobiltelefoner.

Den pågående julehandelen har på grunn av koronatiltakene skjedd i større grad på nett. Det har også åpnet for nye muligheter for de kriminelle.

Les også

De slår til mens vi bestiller julegaver. Millioner av svindelforsøk via SMS.

Fem tips

Her er tipsene fra NorSIS for å unngå å bli svindlet:

  • Vær på vakt mot henvendelser på e-post, SMS eller telefon som spiller på tillit, frykt eller fristelser.
  • Svindelforsøk kjennetegnes ofte ved at de ber deg gjøre noe, og at det haster med å gjøre det.
  • Vær på vakt mot å oppgi kortinformasjon og personopplysninger i bytte mot noe annet.
  • Ingen seriøse aktører der du har konto eller innlogging, vil sende deg en lenke som de ber deg om å klikke på for å komme inn på profilen din.
  • Har du mistanke om at e-posten du har mottatt er falsk, sjekk at avsenderadressen er riktig stavet. Sjekk også eventuelle lenker ved å holde musepekeren over.