Norge

Setter Norge på nettkartet

Nå kan du nyte godt av Google Maps for alvor. Vi viser deg alt du kan gjøre med den nye, norske versjonen.

Google Maps' veibeskrivelse-funksjon. Trykk på kartet for større versjon eller <a href="http://maps.google.no/maps?f=d&hl=no&geocode=&saddr=pilestredet+5&daddr=biskop+gunnerus+gate+14&sll=59.914245,10.747485&sspn=0.015425,0.040169&ie=UTF8&ll=59.910589,10.746088&spn=0.015427,0.040169&z=15&om=1">gå hit</a> for å navigere i kartet.
  • Christine Jensen

Karttjenesten Google Maps norske versjon ble torsdag offisielt lansert. Her kan man finne informasjon om bedrifter, adresser, tjenester og veibeskrivelser. Tjenesten er tilgjengelig både for PC og mobiltelefon.

— Dette er en endelig bekreftelse på at Google satser hardt i Norge, sa sjefen for Google i Norge, Jan Grønbech på en pressekonferanse i forbindelse med lanseringen av karttjenesten.

Google har knyttet til seg noen viktige samarbeispartnere for å levere innhold knyttet til karttjenesten. Blant annet leverer Eniro bedriftsoppføringer fra sine kataloger. Blant andre samarbeidspartnere er Vibb.no, Buro, VisitOslo, Spisekartet restaurantguide, ABM Kulturnett og Bonnier responsmedier.

LES OGSÅ: Google Maps til Norge

Dette kan du gjøre med Google Maps:

Finne adresse:

Skriv inn en adresse eller postnummer for å finne ut hvor stedet er. Her er Akersgata 32 og her er adressene på postnummer 0683. Du kan også se adressen med satelittbilde og hybridbilde, hvor veier er markert med linjer.

Finne veibeskrivelse:

Trykk på fanen "veibeskrivelse" under søkefeltet. Fyll ut ruten "fra" med hvor du vil reise fra og "til" med hvor du skal. Husk å legge til Oslo i ruten.

Du kan både skrive inn kjente steder slik som Byporten og Nationalteateret, eller fylle inn eksakte adresser.

I tillegg til et kart med en linje for hvor du skal kjøre, får du en tekstbasert oversikt som forteller deg hvilke veier du skal følge og når du skal ta til høyre eller venstre. Du får også vite avstand og estimert kjøretid.

Finne bedrifter, restauranter, cafeer, butikker:

Trykk på fanen "bedrifter" under søkefeltet og fyll inn type bedrift og sted. For eksempel restaurant og oslo.

Man kan også søke etter mer spesifikke restauranter, for eksempel pizza eller italiensk.

Lagre dine egne kart

Du kan markere steder og lagre dine helt egne kart. Disse kartene kan du velge om skal være offentlig tilgjengelig, eller private.

Du kan for eksempel lage et kart til bestemor i Værdalen over hvor alle barnebarna hennes bor i Oslo eller hva med favoritt-cafeene dine?

Dele kart med venner

Har du invitert til fest er det ofte lurt å legge ved en veibeskrivelse. Er du ekstra kul legger du ved en egen veibeskrivelse til hver av de inviterte, hvor startsted er mottakerens hjem.

Også kart du har laget, kan lett deles. Rett over kartet i høyre hjørne står teksten "kobling til denne siden". Trykker du på denne for du en lenke som kan limes inn i e-posten eller legges ut på hjemmesider, blogger også videre. Det er også en lenke som heter "e-post", da limes lenken rett inn i en ny e-postmelding automatisk.

Finn kollektive ruter

På kartet over Oslo er t-banen markert med M-er. Trykker du på en slik M, får du opp navnet på stasjonen, hvilke linjer som går forbi og direkte lenke til Trafikanten.no. For en som aldri har vært i Oslo før, kan det være kjekt å orientere seg på denne måten.

Bruk mobilen når du har rotet deg bort

Google Maps finnes også for mobilen. Skriv inn Google.no/gmm så kan du laste ned et kart på et par sekunder. Da Jason Chuck, produktsjefen for Google Maps, vandret rundt i Oslo onsdag, tok han i bruk mobilen for å finne ut hvor han var. Han så et skilt med gatenavn og tastet navnet inn på mobilen og vips så hadde han oversikten over hvor han stod og hvor han burde gå for å komme dit han ville. I likhet med på nett kan man navigere med pekeren for å se omkringliggende områder på kartet, uten at siden må lastes på nytt.

Les også vår test av kartløninger med GPS - for mobil.