Nordlys i hele landet ... men snyter værgudene oss for festen?

En sjelden kraftig eksplosjon på solen kan gi nordlys over hele landet lørdag. Spørsmålet er om fenomenet blir synlig.

I Tromsø og omegn er nordlys ikke like eksotisk som for søringer. Denne helgen kan grønnskjær oppstå over hele landet.

Torsdag eksploderte det på solen. Kjempeblusset sendte ut kraftige røntgen- og UV-stråler, som heldigvis for oss ble absorbert i atmosfæren.

Her kan du se video av eksplosjonen.

Samtidig ble en enorm gassky slynget ut i rommet med en hastighet på 2,9 millioner kilometer i timen. Skyen bærer med seg et magnetfelt, og når denne kommer i kontakt med Jordens magnetfelt, oppstår kraftig nordlys.

Fenomenet, som vanligvis forbindes med mer polare strøk, kan bli synlig i hele landet, faktisk så langt sør som Danmark og Tyskland. Det opplyser forsker ved Norsk romsenter, Pål Brekke, til Aftenposten.

Som Brio-tog

Men hvor kraftig effekten blir, kommer an på hvordan magnetfeltene plasserer seg i forhold til hverandre. Dette vet man ikke før én time før den treffer.

– Brio-tog med samme polaritet vil ikke koble seg sammen. Motsatt rettet, blir det en kraftig sammenkobling. Det blir det samme her. Og jo kraftigere det blir, jo lenger sør kommer nordlyset.

Ankomsten er ventet i løpet av lørdag, men nøyaktig når kan ikke fastslås nøyaktig. Og så er det et viktig moment til: været. Utsikt til magisk grønnskjær fordrer klarvær.

Et glimt av nordlys over Finse for to år siden.

Meteorologisk institutt har ikke spesielt godt nytt. Skyene vil ligge tungt over store deler av landet lørdag kveld og natt til søndag.

– Det kan komme noen sprekker i skydekket i Trøndelag, nord for Trondheimsfjorden. Ellers er det mye skyer både i nord og sør, sier vakthavende værmelder.

– Det var ergerlig. Er du sikker?

– Det kommer nok flere muligheter.

Må ut av byen

Skulle værprognosene slå feil, har Pål Brekke et tydelig råd til nordlys-tittere. Kom deg vekk fra byens lys. Ut i skogen, opp på fjellet.

– Og vær tålmodig!