Norge

Venstre-kvinner på 8.mars-møte: Har aldri følt oss mer uvelkomne og forhatt noe sted

Tre unge Venstre-kvinner forlot et møte hos 8. mars-komiteen etter at de ble oppfordret til å søke seg jobb på bordell.

Fra venstre: Anna Dåsnes (17), Oslo, nestleder Oslo unge venstre, Maria Katinka Lie (19), Oslo, leder Oslo liberale studentforening, Amanda Schei (24), Oslo, leder Norges Venstrekvinnelag.
  • Arild Færaas

Også Rød Ungdom-politiker reagerer kraftig på debatten som utspant seg da parolene til årets 8. mars-tog skulle diskuteres torsdag kveld. 8. mars feires den internasjonale kvinnedagen.

Maria Katinka Lie (19), leder Oslo liberale studentforening, som er knyttet til Venstre, gikk på talerstolen for å be om at parolen for sexkjøpsloven skulle fjernes.

Dette var noen av reaksjonene som fulgte av debatten hvor hun og hennes Venstre-kolleger Anna Dåsnes (17) og Amanda Schei (24) forsvarte legalisering av sexkjøp, og et par av dem også ga sin støtte til innføring av bordeller.

— Dere som er for dette, bør være de første til å jobbe på et bordell.

— Om du er mot sexkjøploven, er du for vold mot kvinner.

— Du kan prøve å suge pikk ti ganger om dagen og se hvor gøy det er.

Det siste kom fra Kari Jaquesson, ifølge flere kilder som Aftenposten har snakket med.

— Jeg har aldri følt meg så uvelkommen eller forhatt noe sted, sier Dåsnes til Aftenposten når de tre møter oss kort tid etter at de gikk ut fra møtet.

— Vi var på gråten, og jeg fikk fysisk vondt i magen, sier Amanda Schei.- Det er helt bak mål å behandle folk slik, og vi følte oss diskriminert, legger Lie til.

Les debattinnlegg og saker som vi har publisert som en følge av denne saken:

Les også

  1. Det er paradoksalt at feminister skal bruke de samme hersketeknikkene som vi vanligvis bekjemper | Rameen N. Sheikh (18)

  2. Kvinnegruppa Ottar og Kari Jaquesson, hvorfor har dere ikke respekt for andre feminister? | Amanda Schei

  3. SV-topp: Venstresidens debatt om feminisme og likestilling er preget av dårlig kultur

— Vi vil samle kvinnefronten

Hun leder kvinneorganisasjonen i Venstre, er feminist og mener at det også bør være åpent for borgerlige feminister å engasjere seg i 8. mars-arbeid.

— Vi vil samle kvinnefronten, og vi ønsker oss en 8. mars som samler mer enn den splitter.

De tre orket ikke å være der hele veien og gikk før det var ferdig.

Kari Jaquesson, som deltok på møtet, er blant annet kjent fra TV2s God Morgen Norge. Hun skriver i en sms til Aftenposten at hun ikke har trakassert noen.

Kari Jaquesson.

— Jeg har møtt et argument som tar til orde for å åpne bordeller med en betimelig påminnelse om hva foregår på slike steder. Om man tar seg nær av å høre om handlingene som må utføres av prostituerte, bør en revurdere standpunktet sitt. En kan også lure på hvem de mener skal betjene kjøperne på disse stedene? De ser kanskje ikke for seg at det er akkurat de som skal stå for utføre disse «tjenestene»?Hun sier at et av forslagene til årets 8. mars-tog var parolen «Håndhev sexkjøploven, flere og bedre hjelpetiltak.»

— Unge Venstre er altså mot at vedtatte lover skal håndheves. Stadig flere land adopterer det som kalles «den nordiske modellen». Grunnen til det er at den fungerer, skriver Jaquesson.

Hun legger også til at hun ikke var klar over hvor unge de fra Venstre var.Reportasje fra 8. mars-toget i fjor:

Les også

«Spør niesen din om yndlingsboken istedenfor å si at hun har fine musefletter»

— For røff tone

Torunn Kanutte Husvik i Oslo Arbeiderpartis kvinnenettverk reagerer på den utstrakte bruken av hersketeknikker på gårsdagens møte, noe hun aldri har opplevd maken til på sine 19 år i politikken:

— Det er en røffere tone i Oslo enn i Trondheim, men her var det bruk av grove hersketeknikker som demonstrativ klapping og hånlig latter. Dette kom fra et mindretall som satte oss alle i et dårlig lys, sier Husvik.

Leserinnlegg fra i fjor:

Rød ungdom med krass kritikk mot enkelte eldre feminister

De tre Venstre-kvinnene sier at de fikk støtte fra noen på talerstolen som reagerte på det som ble sagt mot dem.

Og i etterkant er Runa Fjellanger, som sitter i sentralstyret til Rød Ungdom, krystallklar i sin støtte til sine borgerlige søstre.

— Disse møtene er omtrent like kjipe hver gang. Det er et stort feministisk problem at deler av kvinnebevegelsen, særlig eldre aktive feminister, oppfører seg kjipt mot yngre feminister. Jeg har også opplevd det flere ganger. Men det er særlig de fra sentrum og høyresiden som blir aller dårligst behandlet.

- Det ender med at man «ender på lag» med dem man er politisk uenig med, og det er jo egentlig et stort problem.

Runa Fjellanger sitter i sentralstyret til Rød Ungdom.

Hun sier at selv om hun er uenig med Unge Venstre om sexkjøpsloven, er det ikke greit at de blir møtt på en slik måte de gjorde torsdag kveld.— Dette er på ingen måte et feministisk debattmiljø. Feminisme er ikke bare for jenter som tør å si fra til 60 år gamle damer med mye autoritet. Du skal kunne være på et 8. mars-møte uten å bli hetset.

Forskere:

Les også

Forbudet mot kjøp av sex virker

Møteleder: – Litt opphetet stemning

Daisy Elizabeth Sjursø var en av møtelederne og sitter i arbeidsutvalget til 8. marskomiteen.

— Det ble litt opphetet stemning og vi ba folk roe seg ned og tenke over hvordan man snakker til folk. Men det er ikke uvanlig at dette skjer. Det er ikke sensasjonelt at det blir opphetet stemning. Det har vært verre før. Men vi skal ha respekt for hverandre.

- Men er det akseptable uttalelser at de som er mot sexkjøploven og for bordell bør være de første til å jobbe på bordell, og at kvinner som er mot sexkjøpsloven er for vold mot kvinner?

— Jeg ser det ikke som direkte personangrep. De fikk også masse sympati, og vi sa fra på ordstyrer-bordet. Jeg kan forstå at det høres fælt ut at du får høre at om du er for legalisering av sexkjøp, er du for vold mot kvinner. Men for mennesker som har kjempet for sexkjøpsloven i 20 år og innser realiteten i prostitusjon, er det et naturlig synspunkt.

Sjursø presiserer at også feminister fra høyresiden er velkommen, og presiserer at hun ikke følte at Venstre-kvinnene provoserte da de ytret ønsket om å fjerne parolen om sexkjøploven.

— Vi har de siste årene strebet etter å inkludere flere miljøer, også minoritetskvinnemiljøer. Det er også noe av grunnen til at vi satte ned foten i dag mot enkelte ting som ble sagt, som vi alltid gjør for at folk skal føle seg respektert.

Bråk rundt 8. mars-arrangementet er langt fra noe nytt:

Les også

Støtter sexkjøp og reservasjons- rett – nektes å delta i 8. mars-tog

Hør politisk redaktør Trine Eilertsen og Lars Glomnes snakke om denne saken i ukens Aftenpodden. Hør og abonner via Itunes på telefonen din her, via desktop her, eller lytt herfra med ett klikk:

Les mer om

  1. Kvinnedagen (8. mars)
  2. Feminisme
  3. Sexkjøpsloven