Norge

Bruk miljø-Google

Gå i svart og spar miljøet.

  • Christine Jensen

Øko-bloggeren Mark Ontkush har regnet ut at en skjerm bruker mye mer energi på å vise et helt hvitt skjermbilde — slik som en tom tekstbehandlings-side eller Googles søkeside - enn et svart skjermbilde.

Et svart skjermbilde bruker 59 watt, mens et hvitt bruker 74 watt, ifølge Ontkush, som også har regnet på bruken i større skala og funnet ut at man på verdensbasis kunne spart 750 megawatt-timer i året hvis Google var svart.

(se regnestykket her).

Svart Google

Av miljømessige hensyn er derfor den svarte versjonen av Google allerede på plass. Den har fått navnet Blackle og viser hvor mye energi som er spart til enhver tid. Den er laget av Heap media i Australia, og bruker Googles søkeresultater.

OM BLACKLE: Les mer om Blackle på Wikipedia.

Her er også en svart Google, men søkeresultatene kommer dessverre opp i hvitt. Og her er Power-Google, også svart.

Kritikk

Ikke alle er enig med Ontkush’ beregninger. Noen mener man heller bør sørge for å skru av maskinene oftere og at man sparer mye mer energi på den måten. Beregninger gjort for Wall Street Journal viser at det er minimalt med forskjell på bruk av svart og hvit Google med den skjermtypen de fleste bruker i dag.

— Det føderale Energy Star-programmet, som oppmuntrer forbrukerne til å kutte ned på energibruken, fikk noen til å gjøre en kjapp test for meg og fant at moderne LCD-skjermer ikke drar noe særlig fordel av å vise informasjon på en svart skjerm, skriver Carl Bialik.

Ifølge Wikipedia er i dag 80 prosent av alle PC-skjermer LCD-skjermer.

Her er andre tips til hvordan du sparer energi ved å endre på fargeinnstillinger på skjermen din og ved valg av bakgrunnsbilde og skjermbeskytter.

Les også

  1. Kan ikke love bedre batterier

  2. Slik får du mer ut av batteriet

  3. Kast laderen