Sjekk utsikten fra Golden Gate!

Bli med på en gåtur over Golden Gate Bridge i San Francisco!

Kartopplevelsene på Internett blir bare bedre og bedre. Nå har Google Maps lagt til funksjonen Street View. Den lar deg ta virtuelle gåturer i forskjellige byer, slik at du for eksempel kan bli kjent i gatene der du skal feriere til sommeren – allerede før du drar.

Med denne nye funksjonen kan man se 360 graders bilder og få en følelse av hvordan landskapet og bygningene rundt ser ut. I tillegg kan man bevege seg bortover gaten ved å klikke på piler i forskjellige retninger.

Se en videodemonstrasjon her (YouTube)

Foreløpig er den avanserte kartfunksjonen kun tilgjengelig for byer i USA, men Google lover at "Street View snart vil utvides til andre byområder."

For å teste gatekartfunksjonen går man inn på Google Maps. Der må man først finne oversiktskartet over Nord-Amerika. Her kan man lett se hvilke byer det er mulig å "rusle rundt i" – disse er nemlig markert med et bilde av et fotoapparat. (Finner du ingen fotoapparat, må du trykke på knappen "street view" i menyen øverst i kartet.)

Trykk her for å traske en tur over Golden Gate i San Francisco.

Når du har kommet deg på gatenivå og valgt en (blå) gate du vil se nærmere på, dukker et bilde opp. I dette bildet kan du velge å trykke på pilen som peker nordover for å følge gaten den veien, eller sørover, om du heller skulle ønske det. Øverst i venstre hjørnet av bildet er det også piler som gjør at du kan se deg rundt og dermed få panoramautsikt fra for eksempel Golde Gate Bridge. Du kan også zoome inn.

Her er andre kart som gir deg gatesyn:

Andre imponerende karttjenester på nett:

Google Earth: Et program du laster ned til datamaskinen din. Gatekartet lar deg se nærbilder av alle store byer i verden — noen i 3D og noen veldig, veldig nært innpå.

Google Maps: Kart over hele verden tilgjengelig på web. Her kan man søke etter byer og steder og se både satelittbilder og kart. For noen utvalgte byer i Nord-Amerika kan Street View brukes for å se bilder av stedene i kartet.

Live Map: Lar deg søke i kart uten å laste ned noe program. Ikke like omfattende som Google Maps.

Yahoo Maps: Nettbasert kart over hele verden. Har også satelittbilder.

Zebramap: Kart over tidssonene. Kan redigeres og brukes til eget formål ved å for eksempel merke av steder man har besøkt.

Les den store GPS-testen her

Byene som har bilde av et kamera over seg er tilgjengelig i "Street View", som betyr at du kan se akkurat hvordan det ser ut i gatene du trykker på - i bilder. Og at du kan bevege deg langs veier, som om du var tilstede.
Trykk på en blå gate for å se akkurat hvordan det ser ut der.
På bildet som kommer opp, kan du trykke på pilene for å navigere deg videre bortover veiene. Øverst i venstre hjørne kan du trykke på piler som gjør at du kan se deg rundt - 360 grader.