Kongen om Durek Verrett: – Det er en kulturkollisjon vi nå merker, tror jeg

Kong Harald kommenterte tirsdag kritikken mot Durek Verrett. – Det er en kulturkollisjon vi nå merker, tror jeg, sier kongen.

Kongen og Dronningen besøker Sykkylven tirsdag.

Verrett forlovet seg nylig med prinsesse Märtha Louise. Han er kjent som Shaman Durek og beskriver seg selv som healer, åndelig veileder og sjaman på sin egen nettside. Han har også sagt at han er halvt reptil.

Kong Harald fikk tirsdag spørsmål om det er et problem at Durek Verrett bruker kongelige titler og begrep i sitt kommersielle virke.

– Vi er i en prosess, og det kommer til å løse seg etter hvert. Vi blir bedre kjent og vil snakke mer med ham. Så det vil nok løse seg. Det er ingen utfordring egentlig, sier kong Harald.

Kongeparet møtte pressen tirsdag ettermiddag i forbindelse med at de er på en tre dager lang fylkestur i Møre og Romsdal. Der fikk de flere spørsmål om Durek Verrett.

Durek Verret og prinsesse Märtha Louise ankommer regjeringens feiring av prinsesse Ingrid Alexandras myndighetsdag i juni.

– Vi blir bedre og bedre kjent, og vi kommer til å snakke mer med ham, som vi gjør i en familie. Men jeg lover ikke at det løser seg i morgen, sier kongen.

Dronning Sonja påpekte at det er stor forskjell på Norge og Amerika. Verrett kommer fra USA.

Sjamanvirksomhet

Det har vært flere kontroversielle episoder med Durek Verrett, også etter at han forlovet seg med prinsessen. Nylig hevdet han at en spesiell medaljong gjorde ham frisk etter å ha blitt smittet av korona, og medaljongen selges på hans hjemmeside for over 2000 kroner.

Kongen kommenterer Verretts sjamanvirksomhet på spørsmål fra NTB:

– Nå er jeg så heldig eller uheldig at jeg har hatt erfaring nylig med å være syk. Og i dette landet har vi et helt utmerket helsesystem, som jeg da kom borti igjen. Jeg kan bare si at det er veldig bra å ha et sånt helsesystem som vi har i Norge. Og selv Durek Verrett har nytt godt av vårt helsesystem.

– Og priser det, skyter dronningen inn.

– Han merker det nok

Durek Verrett har også fortalt at han har opplevd rasisme i Norge.

– Jeg er ikke Durek, så jeg vet ikke hva han har opplevd. Men det er ikke tvil om at i kroker og kriker i Norge, finnes det en del som driver med den slags. Han merker det nok. Det gjør nok flere som ikke er etnisk norske her i landet, sier kongen på spørsmål fra NTB.

Prinsessen og Verrett bekreftet sitt forhold i mai 2019. Kort tid senere dro de sammen ut på foredragsturneen «The Princess and the Shaman», noe de fikk en del kritikk for, blant annet for å blande sammen kommersielle interesser og prinsessetittelen.

I ettertid har prinsessen sluttet å bruke prinsessetittelen kommersielt.