Svensk mor dømt til seks års fengsel for ikke å ha forhindret at sønnen ble barnesoldat i IS

Den svenske moren tok med seg sine fem barn til Syria. Nå har en svensk domstol dømt henne til fengsel i seks år.

Den svenske gutten ble barnesoldat i terrorgruppen IS. Da han døde 16 år gammel, publiserte IS dette martyrbildet på sine mediekanaler.

Den svenske søskenflokken var født i Sverige. Der gikk de på skole og i barnehage. Men våren 2013 flyttet moren med barna til IS-kontrollerte områder i Syria. Faren hadde allerede dratt.

Barna var da 16, 14, 11 og syv år, de yngste er tvillinger. Morens valg skulle bety døden for flere av dem.

Her kan du lese Aftenposten sak om hvordan den unike rettssaken i Sverige gir innblikk i hvordan det var for barn å vokse opp i Den islamske stat (IS) i Syria. Og hvordan svenske gutter ble barnesoldater for terrorgruppen.

Saken oppdateres.

Fem svenske søsken ble tatt med til Syria for å vokse opp under IS-regimet. Her er de tre eldste fotografert i Halmstad, hvor barna gikk på skole og i barnehage. De to brødrene døde. Storesøsteren, som nå er 24 år, bor fortsatt i Syria.

Den nå 49 år gamle kvinnen ble tiltalt for grove krigsforbrytelser og grovt brudd på folkeretten, hun ble anklaget for aktivt å ha medvirket til at sønnen hennes ble barnesoldat.

Fredag kom dommen fra Stockholms tingrett. Hun dømmes til fengsel i seks år for grove krigsforbrytelser og grovt brudd på folkeretten. Hun dømmes for å ha medvirket til at sønnen ble rekruttert av ukjente gjerningsmenn og brukt som barnesoldat av IS i Syria. Hun visste om dette, men forhindret det ikke.

Aktor krevde at kvinnen skulle dømmes til minst åtte års fengsel. Aktor mente at hun aktivt medvirket til at sønnen ble barnesoldat.

Selv nektet kvinnen straffskyld.

Dommen: I tråd med hennes overbevisning

Tingretten mener at hun var medgjerningsperson. Hun må ha visst at sønnen kriget for IS fra august 2013 og frem til sin død 16 år gammel.

I dommen understrekes det at moren valgte å sette seg og barna i en usedvanlig farlig situasjon. Ut fra sitt kjennskap til forholdene i Syria og islamistiske grupperinger måtte hun ha visst at det kunne bli vanskelig å forhindre at sønnen ble rekruttert og brukt som barnesoldat. Faktum er at dette var i tråd med hennes overbevisning. Det var ikke noe hun motsatte seg, ifølge dommen.

Den svenske saken skiller seg ut fra de andre rettssakene som er ført mot IS’ nordiske støttespillere. Den gir et helt unikt innsyn i barns liv hos terroristene i den såkalte Islamske staten. Ikke minst på grunn av kvinnens nå 15 år gamle datter, en av tvillingene. Hun er stor nok til selv å fortelle politiet om hvordan livet i IS var.

Les også

Den svenske gutten ble barnesoldat i IS. Moren er tiltalt for å ha medvirket til det.

Tre sønner og faren deres døde i IS-regimet

To av kvinnens sønner døde i kamp for IS. Tiltalen omfatter ikke den eldste sønnen fordi svensk politi ikke har beviser nok.

Først døde barnas far i kamp for IS. Så døde de to sønnene. Den ene sønnen var 12 år da han var med på det første slaget. Selv ble gutten bare 16 år. Så fikk hun en gutt til under oppholdet i Syria. Han døde da han var fire og et halvt år.

Her er den svenske gutten 13 år på Naimtorget i Raqqa omgitt av blodige lik og avkappede hoder. Iført magasinvest står han ved siden av en «venn», en smilende mann med automatvåpen og en fot oppå et avkappet hode.

15-åringen, altså en av tvillingene, kom i 2020 tilbake til Sverige fra Al-Hol-leiren i Syria sammen med moren og en lillesøster.

Sverige, Danmark, Finland og Norge har til sammen hentet 111 personer fra leirene i Syria, viser Aftenpostens oversikt.

Den svenske 49-åringen medgir at hun har vært i Syria med sine barn, og at to av dem er døde i strid for IS. Men hun nekter for at hun visste noe om at sønnene kriget for IS. Hun skylder på barnas far, at han lurte henne til Syria. Hun trodde at de skulle bo i Tyrkia, ifølge forsvareren, advokat Mikael Westerlund.

Nå sier forsvareren til Aftenposten at han vil bruke de kommende ukene på å gå gjennom dommen sammen med sin klient.

– Vi beklager at hun er dømt til tross for at hun nekter all skyld. Vi har ikke bestemt oss for om vi vil anke, sier Westerlund.