Norge

Norge ville ofre Finnmark

Mens gjenoppbyggingen av Finnmark etter andre verdenskrig fortsatt pågikk, la Forsvaret planer for å brenne ned fylket i tilfelle en sovjetisk invasjon.

— I praksis gikk de ut på å gjøre det samme som tyskerne og NS-myndighetene gjorde høsten 1944, sier forsker Kjetil Skogrand ved Institutt for forsvarsstudier (IFS) til Avisenes Nyhetsbyrå.

Topphemmelige dokumenter fra den kalde krigens begynnelse tidlig på 1950-tallet viser at fylket skulle ofres på nytt i tilfelle krig. Opplysningene framkommer i nylig nedgraderte dokumenter fra 1951.

De oppsiktsvekkende planene kommer frem i en bok som Skogrand lanserte torsdag.

Bakgrunnen var frykten for en Sovjetisk invasjon nordfra. Det ble ansett som nærmest umulig å forsvare Finnmark uten store tap. Samtidig ble det lagt vekt på å danne forsvarslinjer som kunne hindre at de tettest befolkede områdene av landet ble invadert, skriver avisen Nordlys.

Ifølge forskeren var det datidens toppledelse i Forsvaret, samt forsvarsminister Jens Christian Hauge som i januar 1951 planla den brente jords taktikk i Finnmark.

Avgjørelsen om hvem som skulle gi den ekstreme ordren ble delegert til regjeringen. Dersom regjeringen ikke var i stand til å ta avgjørelsen skulle øverstkommanderende for de væpnede styrkene fatte beslutningen.

— Planen om evakuering og brenning av bygninger skulle iverksettes dersom russiske styrker begynte å flomme inn over grensen, sier Skogrand.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  NORGE
  Publisert:

  Brokollapsen 200 kilometer unna isolerer bygda. Nå må de få ny vei.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5