Snø og slaps gir glatt føre. E18 i Asker delvis stengt i tre timer etter ulykke.

– La bilen stå og ta hjemmekontor fredag, hvis du kan, oppfordrer Statens vegvesen.

Bergingsbil er på plass etter ulykke på Bjerke i Oslo.

Har du tatt bilder av snøkaoset der du er? Del gjerne med oss på:
tips@aftenposten.no

Torsdag kveld startet snøværet som har skapt problemer for bilister og andre reisende i natt og fredag morgen.

Det er ventet sterk vind og store mengder snø flere steder i landet fredag. Dette har resultert i flere trafikkuhell hittil.

Rett før klokken 11 sto seks vogntog fast på E16 opp mot Sollihøgda. Rett før klokken 13.30 melder Vegtrafikksentralen øst at veien mellom Skui og Sollihøgda er gjenåpnet for trafikk.

Klokken 9.52 meldte politiet i Oslo om kollisjon mellom buss og personbil i Nordalsveien i bydel Bjerke. Det skal ha vært få passasjerer i bussen, men føreren av bilen skal ha fått et lite kutt og blør litt. Bergingsbil er stedet.

Tidligere fredag morgen, rundt klokken 7, havnet en bil på taket på E18 i Asker, i retning Oslo. Føreren av bilen ble ikke skadet. Ulykken skapte lenge flere kilometer med kø.

Klokken 10.20 melder politiet at E18 er ryddet og gjenåpnet for normal ferdsel.

Det har snødd på store deler av Sør-Norge siden torsdag kveld. Her er en børste- og saltetraktor i aksjon på Galgeberg fredag morgen.

E16 er sperret

Ved 09.30-tiden meldte politiet om at E16 mellom Skui og Rustan er stengt. To vogntog sto fast og blokkerte all trafikk retning Hønefoss.

I Bjørntvedtvegen i Skien havnet en bil i grøften etter trafikkulykke mellom to biler. Begge førere er tatt med av ambulanse for sjekk. Begge bilene er hentet av bilberger og veien er åpen igjen.

Rett etter klokken 9 ble det meldt om trafikkulykke på fylkesvei 152 i Drøbak i Viken. Det er redusert fremkommelighet på stedet. Ifølge politiet har en bil kommet over i motgående kjørefelt og truffet traktor med plog. Det er større materielle skader, men ikke alvorlig personskade. Veien ble gjenåpnet ved 09.45-tiden.

Også togtrafikken er rammet. Bergensbanen er stengt mellom Hallingskeid og Myrdal på grunn av snøras.

Selv om snøværet har rammet Sør-Norge hardest det siste døgnet, rusker det seg til på Helgeland fredag formiddag. Vegtrafikksentralen nord melder en rekke hendelser på veinettet på grunn av vanskelige vær- og kjøreforhold.

– Det ventes forverring utover dagen, og Saltfjellet melder om fare for kolonne/stengt på kort varsel, skriver sentralen. De oppforder folk til å følge med på Veivesenets trafikkapp.

Senk hastigheten og ikke ta noen sjanser

Vegtrafikksentralen øst kunne rett før klokken 07 melde at trafikken på hovedveiene går uten store problemer.

– Det er blitt saltet og brøytet i natt, men det er mye slaps på veiene. Det skaper utfordrende kjøreforhold. Det skal gå greit hvis man setter ned farten litt, sier Nils Jacob Aae.

Han er trafikkoperatør ved Vegtrafikksentralen.

– Hvordan er trafikkmengden sammenlignet med en vanlig fredag?

– Det ser ganske normalt ut. Det begynner å bli tett på veiene inn mot Oslo, svarer Aae.

Også Sørøst politidistrikt oppfordrer førerne til å ta hensyn til været: Senk hastigheten og ikke ta noen sjanser. Kjør hensynsfullt og varsomt, skriver de på Twitter.

Rykket ut til ras

Ved 03-tiden i natt rykket politiet og frivillige ut etter melding om to snøskred over riksvei 13, nordøst for Stavanger.

Det er ikke opplysninger om at kjøretøyer eller personer er tatt i raset. Forholdene på stedet er utfordrende, skriver politiet på Twitter. Veien er stengt mellom Håra og Nesflaten.

Slik så det ut på riksvei 13 mellom Håra og Nesflaten i Rogaland i 3-tiden i natt.

Varsom.no har sendt ut rødt farevarsel for snøskred og oransje farevarsel for snø flere steder. I tillegg er det sendt ut gult farevarsel for vindkast i Rogaland og Hordaland.

På kysten er det ventet vindkast på 30–35 m/s og i indre strøk 27–30 m/s.

Det er ventet at fredag blir krevende på veiene i Agder, Vestfold og Telemark.

Statens vegvesen har en tydelig oppfordring til trafikanter som planlegger å legge ut på kjøretur det neste døgnet:

– La bilen stå og bli hjemme i kveld og ta hjemmekontor i morgen, hvis du kan, sier Rudi Malmo i Statens vegvesen.

Bilde fra E18 Lanner i retning Larvik kl. 09.21.

Stengte fjelloverganger

Fredag morgen er de fleste fjellovergangene i Sør-Norge stengte eller har kolonnekjøring på grunn av dårlig vær.

Ved 6-tiden fredag morgen er både riksvei 7 over Hardangervidda, riksvei 13 Vikafjell, samt fylkesvei 50 Aurland-Hol, fylkesvei 51 Garli – Bygdin i Vang/Øystre Slidre og fylkesvei 53 Tyin-Årdal stengt på grunn av uværet, ifølge Statens vegvesen.

Det er kolonnekjøring på riksvei 52 Hemsedalsfjellet.

E16 Filefjell, E134 Haukelifjell og riksvei 15 Strynefjell er åpen for trafikk. Sistnevnte strekning kan bli stengt på kort varsel.

Ved 07.30-tiden ble også riksvei 9 Hovden – Haukeli åpen for trafikk.

I tillegg er det til dels svært krevende kjøreforhold på en rekke andre strekninger. Situasjonen endrer seg fort, og Statens vegvesen oppdaterer situasjonen på sine nettsider.

Ruter advarer – frykter nytt kaos i Oslo

Heller ikke hovedstaden slipper unna snøværet. Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel om snø i Oslo og Viken.

Det skjer få dager etter at det kraftige snøværet førte til en rekke ulykker og store trafikale utfordringer i Oslo mandag ettermiddag. Midt i rushet ble mesteparten av busstrafikken stanset som følge av snøkaoset.

Det har falt mye snø over Østlandet siden torsdag kveld. Dette har skapt problemer for mange reisende. Her blir Manglerud T-banestasjon brøytet fredag morgen.

Allerede torsdag advarte Ruter mot problemer som kan oppstå fredag:

– Vi ber de som skal ut og reise kollektivt, om å beregne ekstra god tid. Det kan forekomme større driftsforstyrrelser med hel og delinnstillinger i kollektivtrafikken, skriver Ruter i en pressemelding.

De minner om at reisegarantien ikke gjelder når været hindrer busser og trikker i å komme seg frem.

Ved 09.30-tiden fredag kunne Ruter melde om at det er stans i trafikken mellom Skogen og Frognerseteren på grunn av uvanlig mye snø på strekningen.