Norge

Regjeringen inviterte fundamentalister

I juni inviterte Regjeringen selv en av partiets toppledere til Norge, sammen med flere andre fundamentalister. I dag undersøker Erna Solberg om lederen i det islamistiske partiet Jamaat-e-islami kan få slippe inn i Norge.

  • <forf>inger Anne Olsen<

Fra 16. til 23. junii år var seks av de mektigste religiøse lederne fra Pakistan gjester hos den norske regjering. Blant dem var Abdul Malik, en av topplederne i det islamistiske partiet Jamaat-e-Islami. Ingen protesterte mot besøket. — At Taliban skal ha stengt pikeskolene i Afghanistan, er ikke sant, sa en av sommerens gjester, Fazal-ur-Rahim, til Aftenposten i 1998.I oktober 2001 sa Rahim til Aftenposten at han nettopp hadde møtt Taliban-lederen mullah Omar. Fazal-ur-Rahim var ranket som nummer to i den prestisjetunge delegasjonen, som bl.a. møtte Kjell Magne Bondevik og biskop Gunnar Stålsett.Leder av delegasjonen var Muhammad Haneef Jalandhary. Også han har overfor Aftenposten tidligere etterlyst vestlige lands anerkjennelse av Taliban, og forsvart den harde linjen Taliban førte overfor hjelpeorganisasjoner i Afghanistan. Begge lederne tilhører den retningen innen sunni-islam som heter deobandi, samme retning som Taliban og Osama bin Laden tilhører. De seks religiøse lederne som besøkte Norge i juni, representerte til sammen læresteder med 1,5 millioner elever, fra universitetsnivå og ned til de enkleste koranskoler.Av de seks som kom hit i sommer var tre deobandi. Nummer fem på listen var maulana Abdul Malik. Hit var han invitert som representant for det islamistiske partiet Jamaat-e-islami. Malik er tredje nestleder i partiet.Ifølge pressemeldingen Regjeringen sendte ut før besøket, kom det i stand etter at den norske ambassaden i Islamabad over tid har utviklet en omfattende dialog med nettverk av religiøse ledere i Pakistan. Dialogen omfatter først og fremst de mer fundamentalistiske deobandi-lederne."Hensikten med besøket er å fremme økt forståelse mellom pakistanske og norske miljøer på tvers av kulturelle og religiøse skillelinjer som et bidrag til arbeidet for å bedre vilkårene for fred og økt toleranse både nasjonalt og internasjonalt," heter det i pressemeldingen som ble sendt ut av norske myndigheter foran besøket.Da det nylig ble kjent at Norges eldste moské, Islamic Cultural Center, hadde invitert lederen av Jamaat-e-islami på besøk, mente Thorbjørn Jagland det var en uklok invitasjon. Carl I. Hagen avviser at man bør ha noen dialog med muslimske fundamentalister.Da det i tillegg ble kjent at politikeren er innmeldt i Schengen-registeret, og nektet adgang til Nederland og Belgia, ba kommunalminister Erna Solberg myndighetene i disse landene om årsaken. Departementet har ennå ikke fått svar på sine spørsmål.Moskeen Islamic Cultural Center, som inviterte den islamistiske lederen, er grunnlagt på prinsippene til partiet Jamaat-e-Islami.

Les også

Menigheten reagerer på forskjellsbehandling

&lt;b&gt;Velkomne i juni. &lt;/b&gt;Her håndhilser Muhammad Haneef Jalandhary på biskop Gunnar Stålsett, mens Fazal-ur-Rahim og Abdul Malik venter. Alle tre tilhører samme retning av islam som Taliban, og alle tre var invitert til Norge av Regjeringen.