Oslo har hatt flest sommerdager i 2017

Oslo ligger langt foran resten av landets byer i antall sommerdager, med 33 dager der temperaturen er over 20 grader.

Theo Anfinrud Bakke feiret finværet søndag med å ta en dukkert i Fiskumvannet i Øvre Eiker.

Blant landets største byer er det Oslo som har vært mest heldig med sommertemperaturene. I juni var det 14 dager i hovedstaden der gradestokken bikket 20 grader. Av de 23 dagene som er gått av juli, har 19 hatt temperaturer over 20 grader.

– Det har vært varmere enn normalt i Oslo i juli. Snittemperaturen for døgnet ligger på 16,6 grader. Det er 0,2 prosent over normalen, sier meteorolog Mariann Foss ved Meteorologisk institutt til NTB.

Normalen er et gjennomsnitt av temperaturen i den gitte måneden mellom 1961 og 1990.

Lite nedbør i Tromsø

Blant de største byene har Tromsø, ikke overraskende, kommet ut som den med færrest sommerdager i 2017. Byen har så langt hatt seks sommerdager i år: tre i juni og tre i juli. Om det er noen trøst, hadde den til gjengjeld halvparten av normal nedbørsmengde i juni, med 28 millimeter. I juli har det falt 81 millimeter regn i byen.

– Nord-Norge har hatt flere perioder med godvær, både i juni og juli. Det er ikke alltid de er så heldige som i år, sier Foss.

Ifølge en opptelling som Yr har gjort, hadde ikke Stavanger hatt én eneste sommerdag i juli pr. 18. juli.

Varmebølge over Trøndelag

Trondheim, med sine tolv sommerdager, har hatt en varmere juni enn normalt med et døgnsnitt på 12,5 grader (+ 0,5), men en kaldere juli enn normalen med døgnsnitt på 12,6 (-0,4).

– Trøndelag er inne i en varmeperiode nå som drar opp månedssnittet, sier meteorologen. Fredag ble årets høyeste temperatur på 28,5 grader målt på Kotsøy i Sør-Trøndelag.

Vossevangen i Hordaland målte sommerens nest høyeste temperatur på 28,3 grader 20. juli, mens det på lørdag ble målt 26,8 på Otta i Gudbrandsdalen.

I sør kan Kristiansand skilte med 23 sommerdager så langt i 2017. Elleve av dem var i juni og tolv i juli. Fredag ble det målt 15 grader i sjøen i Kristiansand, mens det lenger vest, i Farsund, ble målt 17 grader i havet søndag morgen.

Over 20 grader i vannet

Fra både Bærum og Nesodden kommer det meldinger om badetemperaturer i havet på opp mot 22 grader. Fra Hurum i Buskerud meldes det om 20 grader i vannet, det samme gjør det fra Horten. Rognstranda i Telemark melder om 19 grader, mens det er målt 18 grader i Arendal.

På Vestlandet må man være litt tøffere for å hoppe i havet. Der meldes det om 15 grader i vannet ved Stavanger, 16 grader utenfor Bergen, 16 grader fra badestrand i Sognefjorden og 15 grader i sjøen i Kristiansund. Trønderne kan boltre seg i 18 grader i Malvik i Sør-Trøndelag, mens nordlendingene burde ha håndkleet klart – i Skeisundet i Nordland er det 12 grader i sjøen, det samme gjelder Kåfjord i Troms.

Badetemperaturene er selvrapporterte til Yr av de enkelte badestedene.

I Norge telles en dag med temperaturer over 20 grader som en sommerdag. Dermed kan byene ha hatt fine soldager som ikke er tatt med i beregningen.