Norge

Scooterfølge gjennom isen på Svalbard – to kritisk skadet

Et snøscooterfølge med ni personer har gått gjennom isen på Tempelfjorden på Svalbard. Seks er hentet opp fra sjøen og tre ble funnet av et annet scooterfølge.

Et av redningshelikoptrene til Sysselmannen kommer her til Longyearbyen med noen av turistene som gikk gjennom isen i en råk i Tempelfjorden på Svalbard torsdag.
  • Hans O. Torgersen
    Journalist
  • NTB

SISTE: – Vi har en kritisk, ustabil pasient, i tillegg til en kritisk stabil pasient. Så har vi to med relativt betydelig hypotermi, sier vakthavende kirurg Erik Krag Jenssen ved sykehuset i Longyearbyen til TV 2.

De tre siste i scooterfølget er positivt identifisert og i god behold. De blir fløyet inn til Longyearbyen med helikopteret til Sysselmannen, melder Hovedredningssentralen for Nord-Norge klokken 20.40.

Tilstanden til en i følget er kritisk og ustabil og vedkommende er blitt fraktet til UNN Tromsø for videre behandling. En annen pasient får intensivbehandling og skal transporteres til Tromsø, opplyser Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) klokken 1 natt til fredag.

De tre andre har fått behandling i Longyearbyen. To av dem er alvorlig skadd og den siste har moderate skader. Alle pasientene var i ulykken utsatt for moderat til livstruende nedkjøling, skriver sykehuset.

Scooterfølget besto av ni russiske statsborgere. Hovedredningssentralen forteller at meldingen om saken kom like før klokken 18 torsdag.

– Sysselmannen sendte umiddelbart ut sine to helikoptre. Klokken 18.25 hadde det første helikopteret plukket fire personer opp fra sjøen, alle ble fløyet til Longyearbyen sykehus, opplyser sysselmannsoverbetjent Ole Jakob Malmo til Aftenposten.

– Hva vet dere om hendelsesforløpet?

– Det tyder på at scooterfølget har forsøkt å krysse Tempelfjorden og før de har kommet i land på fastlandssiden har de gått gjennom isen, forteller Malmo som opplyser om at det skal dreie seg om et guidet scopopterfølge, hvor et russisk firma har vært ansvarlig for turen.

Følget skal ha reist ut fra Pyramiden og var på vei til Longyearbyen.

Sysselmannen arbeider nå med å få oversikt over hendelsen og innleder etterforskning.