Norge

Ber barneministeren skjerpe reglene etter at pedofil fikk flytte inn hos småbarnsfamilie.

Stortingsrepresentant Hårek Elvenes (H) ber barneminister Solveig Horne (Frp) se på om regelverket kan skjerpes. Han vil unngå at eksperters feilvurderinger blir avgjørende der barns skjebner står på spill.

Hårek Elvenes (H) i justiskomiteen ber barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) om muligheten for å skjerpe regelverket etter at barnevernet ga grønt lys til en overgriper. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

  • Frode Sætran
  • Jan Gunnar Furuly
    Journalist

Hårek Elvenes (H) er medlem av Stortingets justiskomité. Han reagerer etter at Aftenposten skrev om en pedofil psykopat som fikk anledning til å misbruke stedatteren i to år etter at barnevernet lot ham flytte inn hos småbarnsfamilie.

Dette kunne skje fordi barnevernet satset alt på psykologspesialist Thore Langfeldt, som feilvurderte sin egen pasient og erklærte at det ikke var fare for overgrep.

Lederen for barneverntjenesten i kommunen som tillot den dømte overgriperen flytte inn hos småbarnsfamilie, forklarer feilgrepet slik:

– Dette er et dilemma for barnevernet. Hvordan skal vi overprøve landets fremste ekspert? Akkurat som domstolene og andre forvaltningsorganer er vi ofte avhengig av å lene oss på ekstern ekspertise.

– Sørget dere for å innhente en ekspertuttalelse til?

– Det skjer i enkelte tilfeller. I barnevernet har vi jo dessuten kompetanse internt. Men jeg tviler på om noen saksbehandlere i barnevernet ville tenkt på å stille spørsmål ved vurderingene til landets fremste ekspertise, svarer barnevernlederen.

  • Psykologspesialist Pål Grøndahl: Farlig å støtte seg på bare én ekspert

Må svare på spørsmål fra Hårek Elvenes: Barneminister Solveig Horne (Frp). Foto: Olav Olsen

Det er hjerteskjærende å lese om disse overgrepene som kunne vært unngått. Stortingsrepresentant Hårek Elvenes (H)

Ber statsråden ordne opp

Nå har Hårek Elvenes sendt et brev til barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) og bedt om svar på følgende spørsmål:

«Hvordan vil statsråden følge opp at ekspertuttalelser i denne type saker blir kvalitetssikret, og vil statsaråden ta initiativ til krav om flere uavhengige eksperttuttalelser i saker som dette?»

Med et slikt krav kunne den mindreårige jenta som Aftenposten skrev om, kanskje ha vært reddet. I stedet førte barneverntjenestens vedtak til at en pedofil psykopat fikk slippe til.

– Hjerteskjærende

– Det er hjerteskjærende å lese om disse overgrepene som kunne vært unngått. Et liv og et menneske kan ha fått uopprettelige skader, sier justiskomitémedlemmet.

Elvenes mener alarmen burde gått hos barnevernet i den aktuelle saken:

– Hensynet til barna må alltid gå foran. Det er merkelig at Langfelts uttalelse så ukritisk er lagt til grunn. Overgriperen hadde en forhistorie som burde fått alarmklokkene til å ringe. Føre var-prinsippet burde vært lagt til grunn, sier han.

Han mener det ikke er tvil om hva som bør gjøres:

– Vi har sett i andre saker at sakkyndige kan komme til forskjellige konklusjoner om diagnose, farlighetsgrad og gjentakelsesfare hos denne type forbrytere. Derfor er det viktig med flere uavhengige og objektive ekspertuttalelser i saker som dette, sier Elvenes.

Les mer om

  1. Barn og unge
  2. Overgrep
  3. Barnevern