Norge

Vaksinerte mot kusma, men blir likevel smittet

17 studenter med tilknytning til universitetsmiljøet Trondheim kan være smittet med kusma. Viruset er påvist hos ni av dem.

Kusmautbrudd i Trondheim.Illustrasjonsfoto:: CDC/NIP/Barbara Rice (CC-BY-SA) via Wikimedia Commons. Foto: CDC/NIP/Barbara Rice-(PHIL)-Wici

 • Tine Dommerud
  Tine Dommerud
  Journalist

Åtte av de smittede er norske studenter som er vaksinert mot blant annet kusma som barn. De andre ni er fra andre europeiske og land utenfor Europa. Det er både jenter og gutter blant de smittede.

Noen av de smittede studentene har vært innlagt ved St. Olavs Hospital i Trondheim. De fleste er vaksinert, men noen av de utenlandske studentene har usikker vaksinasjonstaus.

 • Regjeringen vurderer vaksinasjonsprogram for voksne: Hva med voksne og barnesykdommer?
  Overlege Synne Sandbu ved Folkehelseinstituttet er overrasket over at så mange vaksinerte kan være smittet.

— Men i studentmiljøer der unge mennesker er tett på hverandre, er det ikke umulig.

De fleste er vaksinert

Nesten alle norske barn tar MMR-vaksinen mot meslinger, kusma og røde hunder. Den siste dosen får barna når de går i sjette klasse. Likevel har altså åtte norske studenter fått kusma. De har alle symptomer som blant annet er en karakteristisk hevelse foran øret og mot kjeven på grunn av betennelsen i spyttkjertlene.

MMR-vaksinen beskytter mot meslinger, en meget smittsom barnesykdom.

Også i fjor fikk 18 personer påvist kusma i Norge. 11 var smittet i Norge. De var i alder 0 til mer enn 50 år.

— Beskytter ikke MMR mot kusma?

— Jo, i utgangspunktet beskytter den. Men det er en liten andel som ikke blir beskyttet mot vaksinen. Man vet ikke hvem de er. Det er trolig færre enn ti prosent av de vaksinerte, men det kan variere. Når det er mange mennesker sammen på trange inneområder, kan smitten finne dem som ikke er beskyttet, sier overlege Synne Sandbu.

Liten gevinst i revaksinering

- Er det noe poeng å vaksinere seg på nytt?

— Det er vel nesten det eneste tiltaket som finnes, men sannsynligvis blir ikke gevinsten så stor. I en årrekke har norske rekrutter fått en tredje dose MMR-vaksine for å forebygge meslingeutbrudd i militærforlegninger. I den forbindelse har det vært funnet at tredje dose MMR-vaksine har forholdsvis liten effekt på forekomsten av antistoffer mot kusma. Hvis mange får en dose til, er det ikke godt å vite sikkert om det vil hjelpe, sier Sandbu.

MMR-vaksinen - mot meslinger, røde hunder og kusma - inngår i det norske barnevaksinasjonsprogrammet. Foto: LUCY NICHOLSON/NTB Scanpix

Leter etter smittede

Smittevernoverlege Eli Sagvik i Trondheim kommune foretar nå smitteoppsporing blant nærkontakter av de syke. Det gjør hun ved å ta kontakt med dem som er smittet, og ber om navn på nærkontakter og husstandmedlemmer og medbeboere.

— Vi jobber så med å spore opp nærkontaktene og gir dem informasjon om sykdommen og tilbud om vaksine til dem som ikke har gjennomgått sykdommen tidligere.

I tillegg informeres det om utbruddet til studentene på universitetet og høgskolens hjemmeside.

— Vi ønsker å gjøre studentene oppmerksomme på situasjonen. Det er viktig å tilby vaksine til alle, også studenter som kommer til Norge, sier smittevernoverlegen.

Ber om årvåkenhet

Fastleger, legevaktleger og leger ved St. Olavs Hospital er bedt om å være ekstra årvåkne overfor pasienter med symptomer som kan være kusma. Sykdommen kan føre til nedsatt fertilitet og i sjeldne tilfeller gjøre gutter og menn sterile.

Sagvik ber nærkontakter som ikke har hatt kusma om å ta kontakt med Vaksinasjon- og smittevernkontoret i Trondheim kommune, for vaksinering. Vaksinen er gratis for dem som har behov.

Kan bli sterile

Lege Siri Seterelv ved Folkehelseinstituttet bekrefter at kusma i sjeldne tilfeller kan gi sterilitet hos menn.

- Ifølge smittevernboken forekommer testikkelbetennelse i forbindelse med kusmasykdom hos ca. 25 prosent av mennene som blir syke. Slik testikkelbetennelse kan gi nedsatt fertilitet, og da i sjeldne tilfeller sterilitet, sier hun.

 1. Les også

  - Vi må vurdere vaksinepåbud i Oslo

 2. Les også

  Ber datteren om unnskyldning - nå får syv år gamle Amanda vaksiner

 3. Les også

  Regjeringen foreslår hepatitt B-vaksine for alle

 4. Les også

  To nye Drammensruss lagt inn på sykehus

 5. Les også

  Stadig færre tar influensavaksine

Til tross for at de er vaksinert mot barnesykdommer har trolig åtte studenter i Trondheim fått kusma. Foto: Poppe, Cornelius

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Barn med meslinger også i Oslo: Her er rådene for vaksinasjon før ferien

 2. NORGE
  Publisert:

  Babyer bør vaksineres før ferie i utlandet

 3. NORGE
  Publisert:

  Slik vet du om du er immun mot meslinger

 4. FORELDRELIV
  Publisert:

  Visste du at flere vaksiner i barnevaksinasjonsprogrammet må tas hvert tiende år? Her er fem spørsmål og svar om vaksiner

 5. NORGE
  Publisert:

  Sykehusledere bekymret: Vet ikke om leger og sykepleiere er vaksinert mot meslinger

 6. NORGE
  Publisert:

  Her blir Viktor (10 måneder) hastevaksinert mot meslinger