Norge

«Jeg er blitt spyttet på»

dsds642_doc6m6g4lc69xvz3qdujth.jpg
  • Olga Stokke
    Journalist

Anita Farzaneh vokste opp i det islamske Iran. Eller et «islamistisk terrorregime», som hun selv kaller det.

- Jeg var syv år gammel under revolusjonen. Etterpå var det slik at det sto muslim på ID-kortet ditt, du lærte arabisk og Koranen helt fra barneskolen og opp til universitetet, sier Farzaneh.

Selv om hun kom fra en moderne, liberal familie, hadde hun ikke noe valg: Som iraner var man muslim. Men etter at en venninne ble arrestert fordi hun ikke gikk tildekket nok, deretter ble voldtatt, ble gravid og tok sitt eget liv, valgte Farzaneh å stå åpent frem og kjempe for kvinners rettigheter.

- Vi måtte bruke religiøs retorikk, selv om jeg ikke trodde på det. Som at islam egentlig ga kvinner bedre rettigheter enn det vi hadde i Iran. Til slutt ble jeg arrestert, og jeg flyktet.

  • **_Dette er én av dem som nå står frem i Aftenposten som eks-muslim. Les hovedsaken
Les også

her

!_**

«Du ødelegger livet ditt»

29 år gammel kom hun som kvoteflyktning til Norge. Her har hun levd åpent som ikke-muslim fra et muslimsk land. Selv om Farzaneh ikke er redd for konfrontasjoner, har hun vært utsatt for ubehageligheter i Norge.

- Jeg er blitt spyttet på, og det er blitt opphisset stemning når jeg taler imot disse kreftene. «Du ødelegger livet ditt» og «tror du at vi slipper deg av syne?» er ting jeg får høre. Jeg tror det er ekstra provoserende fordi jeg har en bakgrunn som ligner deres, og ifølge boken deres skal jeg jo steines, sier Farzaneh.

Selv prøver hun ikke å bry seg så mye.

- Det føles nok litt truende for muslimer å møte annerledes tenkende. De har innebygd i sin religion at kvinner skal undertrykkes og at de ved å hevde disse undertrykkende lovene beskytter sin Guds ære, mener hun.

Hun tror likevel det kan være vanskeligere å selv komme fra muslimske land og kritisere islam.

- Muslimer jeg kjenner, vil ikke diskutere islam med meg fordi jeg ikke er muslim. Det er et problem at man enten er «inne» eller «ute» i det muslimske miljøet i Norge. Det skaper et fiendskap mellom dem og storsamfunnet. Det skremmer meg, sier Farzaneh.

Hun er kritisk til muslimer som stilltiende samtykker til islamistiske regimers overgrep, og til kvinneundertrykkingen hun mener ligger iboende i religionen.

- For meg må folk gjerne være muslimer. Men religion er en privatsak og bør ikke tvinges på andre. Det gjelder også muslimers barn, sier Farzaneh.

Les mer om

  1. Islam i Norge