Politiet fryktet gisseldrama

Politiet var forberedt på at barnas far ville sette seg til motverge.

Kidnappingen utløste en omfattende politiaksjon. Her sperringene som ble satt opp på riksvei 4 i Nittedal. FOTO: SYNNE SØHOEL

To maskerte menn kidnappet i går to jenter på ett og tre år fra Gran frivillighetssentral i Brandbu. Kidnappingen utløste en omfattende politiaksjon.

I går kveld var tre menn pågrepet. Men barna var ikke funnet.

Klokken 11.20 onsdag formiddag gikk politiet til aksjon mot en leilighet i tredje etasje i en bygård i Hønefoss sentrum. Bak politifolkene ventet folk fra barnevernet.

I tredje etasje av denne gule bygården ble barna hentet ut. FOTO: MARTIN SKJÆRAASEN

Fryktet dramatikk

— Vi hadde nok ikke hatt et lykkelig utfall allerede nå uten publikums hjelp. Vi har fått mange gode tips, og flere av dem var helt riktig stedsplassert, sier politiinspektør Linn Hilde Fosso Vestoppland politidistrikt til Aftenposten.no.

— Vi var redde for at det ville oppstå en gisselsituasjon. Derfor var aksjonen svært godt forberedt, supplerer politiets informasjonsrådgiver Tom Pettersen.

Politiet ventet at mennene som befant seg i huset sammen med barna, ville sette seg til motverge.

— Av den grunn brukte vi forholdsvis mye tid og ressurser på å planlegge aksjonen. Vi fikk hjelp av Kripos og det lokale politiet i Nordre Buskerud. Heldigvis foregikk det hele uten dramatikk. Barna var aldri i fare. Politiet kunne gå inn i huset, og barna ble overlatt til barnevernets folk. Barnevernet tok barna med seg til ukjent sted, forteller Pettersen.

- Barna hadde det etter forholdene bra

De kidnappede barna er ett og tre år gamle.

- Hvordan hadde barna det da politiet gikk inn i huset?

— Vi mener barna er i god behold, men vi har ikke mulighet til å si noe om hvordan opplevelsen har påvirket dem, sier politiinspektør Fosso.

Han kan ikke opplyse om hvor mange politifolk som deltok i aksjonen, som Nordre Buskerud politidistrikt hadde ansvar for.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Påtaleleder i Vestoppland politidistrikt Linn Hilde Fosso er lettet over at de to barnaer kommet til rette. FOTO: SCANPIX

Tror de har pågrepet barnas far

De tre mennene som befant seg i huset sammen med barna, er alle pågrepet. En av dem antas å være barnas far.

— Vi tror det er barnas far, men er ennå ikke helt sikre, sier Pettersen.

En av de tre mennene som ble pågrepet, bor i leiligheten der barna ble funnet.

- Hva kan dere si om hendelsesforløpet etter at barna ble kidnappet?

— Vi har all grunn til å tro at det var mer enn én bil involvert og at barna ikke har vært i samme bil hele tiden, sier politiinspektør Linn Hilde Fosso.

Politiet tror at kidnappernes plan var å komme seg ut av Norge.

— Vi har grunn til å tro at de planla å komme seg raskt ut av landet. Vi har en antakelse om at rask mobilisering fra vår side med varsling av grenseoverganger og kontroll av hovedfartsårene gjorde at de ikke lyktes med det de hadde planer om, sier Fosso.

Tror de skyldige er tatt

Tilsammen seks personer er nå pågrepet i saken. Tre av de pågrepne er på Hønefoss, to er på vei fra Sarpsborg og en på Gjøvik. Alle har utenlandsk etnisitet og er opprinnelig fra Irak.

- Kommer dere til å opprettholde siktelsene mot alle seks?

— Trolig blir alle siktet for medvirkning til bortføring, men det er litt for tidlig å si. Varetektsfengsling vil skje i morgen, opplyser Tom Pettersen.

- Venter dere nye pågripelser?

— Nei.

Politiet har en klar formening om motivet bak kidnappingen, men vil komme tilbake til dette senere. Politiet i Vest-Oppland holder ny pressekonferanse senere i dag.

Brutalt angrep

Det var klokken 10.30 tirsdag at de to jentene på ett år tre år ble kidnappet av to maskerte menn fra Gran frivillighetssentral i Brandbu. Mennene brukte pepperspray og elektrosjokkvåpen mot barnas mor og to ansatte i barnevernstjenesten.

Jentene beredskapshjem i Gran kommune, men hadde samvær med sin mor under oppsyn av barnevernet da de ble kidnappet.

Mennene forsvant i en blå Saab med barna. Klokken 13.45 ble en blå Saab stanset og mennene i den ble pågrepet på E6 utenfor Sarpsborg.

Politiet etterlyste samtidig en sort Volvo, som var observert på Hadeland.

Like før klokken 18 ble en Volvo av den etterlyste typen stanset på Sollihøgda. Føreren av bilen, som hadde to barneseter, ble pågrepet.

- Politiet er svært glade for at barna er funnet, og vi takker alle som har medvirket med god innsats, sier politiets informasjonsrådgiver i Vest-Oppland, Tom Pettersen.