Fortsatt mye vind og vanskelige kjøreforhold i fjellet

Sterk kuling, snø og vanskelige kjøreforhold ved Hovden, Hardangervidda og i Jotunheimen. Men gode muligheter for sol i lavereliggende strøk.

Snø og brøyting på E134 Røldalstunnelen.

Uvær fører fortsatt til stengte fjelloverganger i Sør-Norge og det er full stans på Bergensbanen på grunn av snøras mellom Ustaoset og Myrdal.

Flere fjelloverganger i Sør-Norge er fortsatt stengt tirsdag morgen. Det gjelder riksvei 7 over Hardangervidda, fylkesvei 50 Aurland-Hol og riksvei 13 over Vikafjellet. Også E134 Haukelifjell er stengt og vil ikke bli åpnet tirsdag.

Det er kolonnekjøring på riksvei 52 over Hemsedalsfjellet, mens E16 over Filefjell er åpen.

E6 Dovrefjell og E16 Filefjell har snø- og isdekke, melder Statens vegvesen.

Godværet lar fortsatt vente på seg i vinterferien på Østlandet.

Statsmeteorolog Espen Biseth Granan ved Meteorologisk institutt på Blindern varsler om fortsatt sterk vind og snøfokk mange steder i fjellheimen.

– Det blir fortsatt en del vind i fjellet, snøfokk og vanskelige kjøreforhold. Veien over Haukeli er fortsatt stengt, sier han om forholdene tirsdag morgen.

På de høyeste fjellstasjonene måler meteorologen «god kuling, stiv og sterk kuling på de høyeste fjellstasjonene.»

– Det blir en del snø i fjellet og vanskelig å holde veien åpen flere steder. Det gjelder områdene fra Hovden og nordover mot Hardangervidda og Jotunheimen, sier han.

Må sprenge snøskavler

På fjellovergangen på E134 over Haukelifjell er 50 personer innesnødd på Haukeliseter. Det har de vært siden søndag. Det er fortsatt uvær, og før veien kan åpnes er det flere snøskavler som må sprenges bort, skriver Fædrelandsvennen.

De 50 værfaste gjestene på Haukeliseter fjellstue i Vinje må derfor forberede seg på nok en overnatting.

– Det er litt lettere i dag, men fortsatt mye vind, og det har falt mellom 30 og 40 centimeter snø i løpet av natten, sier bestyrer Haakon Aarthun.

Han forteller at gjestene blant annet har bidratt med snøhulebygging, spørrekonkurranse og et improvisert foredrag om Nepal for å få tiden til å gå. Selv forsikrer han om at de har nok mat og utstyr til å kunne ta seg av gjestene i flere dager fremover.

– Skulle det oppstå en akuttsituasjon, kan vi nok få dem ut også, men sånn som det er nå, kan vi ikke bevege oss langt, sier bestyreren.

Sol i lavereliggende strøk

Etter 16 timer med helt stengt vei åpnet riksvei 9 mellom Hovden og Haukeli for kolonnekjøring tidlig tirsdag morgen.

Også lenger øst er det mye vind i morgentimene.

– I Trysil er det ganske bra med vind i morgentimene med vindkast opp i 40 knop og liten storm. I Kvitfjell er det litt mindre vind, sier han.

I lavereliggende strøk og langs kysten kan det bli noe vind, men likevel langt bedre værforhold i dag.

– Det blir skiftende skydekke og gode muligheter for sol i lavereliggende områder og langs kysten, sier Biseth Granan.

Regn og hagl på Vestlandet

På Vestlandet blir det mye vind, og nedbør i form av regn, hagl og snøbyger.

– Det blir bygevær og opp til stiv kuling i morgentimene vestlig vindretning. Den minker til liten kuling og til frisk bris i kveld, statsmeteorolog Haldis Berge ved Værvarslingen Vestlandet.

Nedbøren kommer i form av regn og hagl med snøbyger fra 400–600 meter. Utsiktene for morgendagen er litt lysere.

– I morgen blir det enkelte byger om morgenen, og stort sett oppholdsvær om ettermiddagen med forholdsvis rolige vindforhold. Men det blir ny økning om kvelden og liten storm ved kysten natt til torsdag og ny nedbør, sier Berge.

Trøndelag får i stor grad likt vær som Vestlandet med oppholdsvær utover dagen i dag.

– Det blir ny nedbør torsdag ettermiddag, og vindøkning natt til til torsdag opp til stiv kuling fra sørøst, sier hun.