Norge

100.000 er uten strøm etter uværet «Dagmar»

Folk må være forberedt på at strømmen kommer og går, ifølge Statnett.

 • Mina Hauge Nærland

Har du bilder fra din strømløse julefeiring? Send det til 2286@aftenposten.no eller send SMS/MMS til 2286.

Etter at det ekstreme uværet herjet i går kveld og i natt, står fortsatt mange husholdninger uten strøm.

Strømløs hyttetur i Gautefallheia: To voksne og de fire barna Camilla (øverst .t.v.) og Philip Videm Rakke (nederst t.v.), Vetle og Tage Grut-Johnsen var strømløse i går kveld og i natt. – Vi ble litt bekymret da vi mistet vannet også, men tente stearinlys og hadde det koselig. Barna fortalte hverandre spøkelseshistorier. Det var som hytteturene da jeg var barn, forteller Vanja Grut. Monica Videm

— Vi anslår at rundt 100.000 er uten strøm nå, sier kommunikasjonsrådgiver i Statnett, Martha Hagerup, til Aftenposten.no ved 09.30-tiden 2. juledag. Hagerup understreker at dette er usikre tall.

Ved 15.30-tiden var situasjonen omtrent den samme, med rundt 100.000 husholdninger uten strøm.

Nedblåste trær og lynnedslag har ført til ekstremt mange brudd på strømlinjer.

Statnett melder i morgentimene at det meste er rettet i det sentrale strømnettet. De har omdirigert strøm til andre linjer, og bedt lokale energiselskap om å øke eller minke produksjonen for å sikre forsyning og hindre overbelastning.

- De største problemene er nå i de lokale strømnettene, sier Hagerup.

Mange vil få strømmen tilbake i løpet av dagen i dag, men flere må være forberedt på at strømmen er ustabil og kommer og går, opplyser Hagerup.

Mistet all strøm

Omtrent hele Sunnmøre mistet strømmen i natt, da den sentrale strømforsyningen både fra nord og sør brøt sammen. Nå fungerer forsyningen fra nord, men fortsatt er det store lokale problemer.

— Det har vært et voldsomt nedfall av trær, og helt kaotisk. Vi har nå fått assistanse fra Heimevernet, de skal bistå våre folk i å skaffe oversikt og hjelpe med rydding. Skogryddere vil også bistå og vi har bestilt to helikopter, sier adm.dir Rune Kiperberg i Tussa Kraft som dekker det sørlige Sunnmøre.

- Vi er vant til litt av hvert på Sunnmøre, men vi må tilbake til nyttårsorkanen i 1992 for å finne lignende, forteller han.

Kiperberg anslår at 70 prosent av deres 28.000 kunder nå har fått strømmen tilbake, og forteller at de fleste i Ørsta, Volda, Ulstein, Hareid, Herøy og Vanylven nå har strøm.

— Heldigvis har vi ikke hørt om personskader, men mange naust og andre ting er ødelagt. I natt så jeg til og med en campingvogn som var blåst i sjøen og lå fortøyd, forteller han.

Uten strøm i Trøndelag

Uværet rammer også strømkunder i både Sør- og Nord-Trøndelag. Området mellom Stjørdal og Steinkjer er hardest rammet, melder Adresseavisen. Flere tusen kunder mistet strømmen, men grytidlig morgen 2. juledag kunne Ole Jørgen Frostad i Trønderenergi fortelle at strømmen stort sett var tilbake.

- Vi har massevis av folk ute som jobber med saken, og det kommer til å bli gradvis bedre i løpet av dagen, sier han til Adressa.

Vågsøy kommune i Sogn og Fjordane er i morgentimene 2. juledag helt uten telefonnett. Nødnettet, fasttelefonnettet og mobilnettet ligger nede, melder NRK.

Heller ikke i Hordaland har de sluppet unna stormens herjinger. Der er mellom 250 og 350 nettstasjoner ute av drift, og rundt 5000 husstander er uten strøm i dekningsområdet til strømleverandøren BKK i Hordaland.

— Vi forstår situasjonen til folk som er uten strøm, men vi gjør så godt vi kanfor å reparere feilen så fort som mulig. Uværet gjør at det ligger en del trærover linjene. Det er krevende å ordneopp i, sier kommunikasjonsrådgiver i BKK Anne Mette Tuvin til bt.no.

Sverige rammet

Mange svensker var tidlig mandag morgen også strømløse på grunn av ekstremværet Dagmar, ifølge NTB.

Også tog- og biltrafikken i Sverige er hardt rammet. Vinden har ført til strømbrudd mange steder i Sverige, og nesten 170.000 husstander var uten strøm mandag morgen.

Fortsatt er 100.000 uten strøm etter nattens uvær. Her har stormen herjet i Trondheim. Kristoffer Furberg/Adresseavisen

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Slik rammer ekstremværet.

 2. VERDEN

  – Vinduene eksploderte. Så ble alt svart.

 3. NORGE

  Statsadvokaten i New York går av etter anklager om fysiske overgrep

 4. NORGE

  Stoltenberg: - Noe av det vi ser er skremmende

 5. NORGE

  – Det var våre verdier som vant

 6. NORGE

  Anker voldtektsrabatt for "berettiget sexhåp"