Norge

Politet: - Siktede sier i avhør at han har vært alene

Politiet har ingen andre i søkelyset.

 • Elisabeth Rodum
 • Randi Johannessen Buckley

Les:

Les også

Alt om tragedien

Den terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) har under politiavhør sagt at han opererte alene, og politiet har ingen andre personer i søkelyset.

— Siktede sier i avhør at han har vært alene. Vi skal nå få dette verifisert, sier fungerende politimester i Oslo, Sveinung Sponheim Sponheim, under pressekonferansen søndag morgen.

Politiet opplyser at Breivik innrømmer handlingene, men erkjenner ikke straffskyld. Han fremstilles for varetekt mandag, og har gitt uttrykk for at han vil møte i fengslingsmøtet, ifølge Sponheim

Anders Behring Breivik overga seg frivillig da politiets beredskapstropp ropte til ham under skytedramaet på Utøya fredag. Politiet har avkreftet at han hadde med seg sprengstoff til Utøya.

I et intervju med TV 2 sier stabssjef i Oslo-politiet, Johan Fredriksen, at Breivik trolig gikk tom for ammunisjon.

— Det kan jeg ikke si for mye om, men noe i den retningen er korrekt, svarte han på spørsmålet.

Fungerende politimester i Oslo, Sveinung Sponheim vil imidlertid ikke bekrefte disse opplysningen under orienteringen med pressen søndag morgen.

— Det gjenstår mye etterforskning om akkurat dette, sier Sponheim.

Uklart hvor lenge skytingen pågikk

Nordre Buskerud politidistrikt sendte natt til søndag ut en pressemelding der det framgår at politiet ble varslet om skytingen klokken 17.27 fredag, og ikke 17.02 som meldt lørdag. Der framkommer det at den siktede ble pågrepet klokken 18.27.

Fungerende politimester Sveinung Sponheim sa under pressekonferansen på politihuset at tidsmomentet fortsatt ikke er avklart. Han sa at dette blir avklart gjennom vitneavhør av dem som opplevde skytingen på Utøya.

Han sa også at man gjennom vitneavhør forsøker å få klarhet i om det var to gjerningsmenn på Utøya, slik en rekke vitner har fortalt. De sjekker også om gjerningsmannen kan ha skiftet klær underveis.

Fortsatt savnede i Regjeringskvartalet

Politiet opplyste at det fortsatt letes etter et ukjent antall savnede i de ødelagte bygningene i Regjeringskvartalet. Man vet heller ikke hvem som er savnet.

85 personer er bekreftet døde etter skytingen på Utøya, mens syv er funnet omkommet etter bombeangrepet mot Regjeringskvartalet.

— Det er frigjort voldsomme krefter i Oslo sentrum, og det er derfor mulig å gi et sikkert tall på savnede. Hvis noen skulle ha befunnet seg nær bomben, kan det i tillegg være mulig at det ikke finnes noe igjen, sier Fredriksen.

Bygningseksperter er på plass for å gjennomsøke Regjeringskvartalet. Det er en svært krevende oppgave, også fordi det har gått flere ras inne i bygningene mens oppryddingsarbeidet har pågått.

Det totale antall drepte var søndag formiddag 92.Det letes fortsatt etter omkomne i regjeringskvartalet, og dykkere gjennomsøker fjorden utenfor Utøya etter omkomne.

— I alt 97 personer er skadet. På Utøya er det totale antall skadede personer 67. I Oslo har 30 personer har vært eller er til behandling. Av disse er ni eller 10 hardt skadet, opplyser Sponheim.

Lemper på sperringene

Politiet vil heve noen av sperringene i Oslo i dag, opplyser stabssjef Johan Fredriksen ved politiet i Oslo under pressekonferansen søndag.

- Vi vurderer sikkerhetsnivået forløpende. Jeg vil tro at det blir ytterligere lempinger i dag, men politiet kan ikke tillate seg å være naive, sier Fredriksen.

— Vi vil gradvis gi byen tilbake til publikum og forestå en normalisering, men dette vil være et skadested i lang, lang tid, sier stabssjefen.

- Dette har vært en type motstander som har hatt stor kapasitet, som kan ha hatt flere tanker i hodet samtidig, sier Fredriksen.

Fredriksen sier politiet vil konsentrere seg om sikkerheten til de som arbeider på stedet, forestå alle nødvendige undersøkelser og betjene de behov, krav og ønsker fra personer som har tilknytning til de områdene som er båndlagt i Oslo sentrum.

Politi og Forsvaret vil fortsatt bli godt synlig i bybildet som en del av sikkerhetsopplegget.

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Fem år etter 22.juli får politiets skarpskyttere lov å skyte fra politiets egne helikopter

 2. NORGE
  Publisert:

  I nesten seks år har de vært tause. Nå forteller politifolkene for første gang om de avgjørende minuttene i den omstridte Utøya-aksjonen.

 3. NORGE
  Publisert:

  Høyreekstremistisk amerikaner pågrepet, 25 demonstranter anholdt på Torshov

 4. POLITIKK
  Publisert:

  Erna Solberg: – Å markere denne dagen er alltid tungt

 5. NORGE
  Publisert:

  Flyforbud under Behring Breivik-saken

 6. NORGE
  Publisert:

  Terroristen bak 22.juli-angrepene ber om å bli prøveløslatt