Slik har Facebook og iPhone reddet liv

En savnet turgjenger ble funnet ved hjelp av blinkende iPhone – og en kvinne med et barn som ble holdt som gisler ble reddet av Facebook.

FS00009937.jpg

At ny teknologi skal redde verden, har vært sagt i mange år. Hvorvidt det er sant, diskuteres, men at den på mange måter gjør hverdagen enklere for mange av oss, er det neppe noen tvil om.

Nå kommer også gladnyhetene om dingser og tjenester som faktisk har reddet liv.

Gikk seg vill

I USA ble en turgåer i helgen reddet av sin egen iPhone etter at han hadde gått seg vill i et fjellområde i staten Maryland, melder Fox News DC.

Christopher Tkacik (43) og hunden Bob var på tur i Gambrill State Park-området, nordvest for byen Frederick da de gikk seg bort. De gikk i ring i flere timer, men fant ikke veien hjem igjen og mørket begynte å falle på.

Google Maps-kartet i telefonen klarte ikke å gi ham korrekt posisjon, og ei helle lede ham på rett vei. Han fikk imidlertid sendt en SMS til kona, og at han var i god form.

Funnet ved hjelp av iPhone-lyset

Etter hvert fikk han også kontakt med nødetatene på alarmtelefonen 911. Et helikopter ble sendt ut for å lete etter ham og hunden.

Da Tkacik hørte helikopteret i nærheten startet han lommelykt-app-en i telefonen sin og begynte å sende ut lyssignaler. Helikopterpiloten så raskt lyset fra den savnedes telefon i den mørke skogen.

Redningsmannskaper ble firet ned fra helikopteret, og fikk guidet Tkacik trygt hjemover.

Reddet av Facebook

På julaften ble en kvinne i Utah i USA, som ble holdt innesperret samme med sin mindreårige barn av en voldelig tidligere kjæreste, reddet av meldinger på Facebook, meldte nyhetsbyrået Associated Press, gjengitt i nettmagasinet Digital Trends.

Kvinnen som sammen med sønnen på 17 måneder hadde vært holdt innesperret i huset i fem døgn, klarte å gjemme seg i et klesskap og få satt på PC-en.

På Facebook skrev hun i statusen sin; ”Hallo … er det noen der ute? Jeg har alvorlige problemer, og jeg og min sønn vil være døde i morgen”, den 24. desember.

Venner av kvinnen leste meldingen og slo alarm.

Reddet i siste liten

Da politiet kom til stedet ble de møtt av eks-kjæresten, som etter hvert lot seg overtale til å slippe dem inn i huset.

Politiet fant kvinnen og barnet og fikk tatt hånd om dem. Kvinnen var blitt misbrukt seksuelt og begge utsatt for vold og nektet mat i minst fem døgn.

Mannen ble pågrepet og er nå siktet for en rekke forhold, blant annet mishandling og kidnapping.

I sommer ble en forbryter på flukt avslørt og innhentet — også det via Facebook. Tidligere på våren spilte også Facebook en rolle da en gisseltager inne på et hotellrom til slutt ble overmannet av bevæpnede politistyrker i Utah.