Norge

Vannprøver slår fast: Hesteavføring i vannet på Askøy

På fredag formiddag kom svaret på vannanalysene fra høydebassenget på Askøy. Analysene slår fast at vannet har vært i kontakt med hesteavføring.

Høydebasseng 168 på Øvre kleppe er identifisert som smittekilden. Høydebassenget ligger under masten nærmest i bildet.
  • Marita Ramsvik

(Bergens Tidende): Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) har i løpet av den siste tiden gjort analyser av tarmbakteriene, som er funnet i vannet i høydebassenget på Askøy. På fredag leverte de en rapport til Askøy kommune med svaret på disse.

– Vannet vi har undersøkt har vært i kontakt med hesteavføring, sier Roald Sørheim, divisjonsdirektør i NIBIO, til Bergens Tidende.

På Mandag ble høydebassenget tømt for vann. På fredag blir det gjort en tilstandsvurdering av en geolog.

– Vannprøven er forurenset av hesteavføring

Sørheim forteller at NIBIO fikk tilsendt en vannprøve fra Askøy kommune 13. juni.

NIBIO har utviklet en DNA-basert metode, en såkalt mikrobiell kildesporing, som kan identifisere hva slags forurensningskilde det er snakk om. Ifølge Sørheim viser analysene tydelig tegn på tarmbakterier fra hest.

– Hvor sikre er resultatene på at det er hesteavføring som er smittekilden?

– Vi har ikke undersøkt om det er sykdomsfremkallende bakterier i vannet. Men vannprøven vi har fått viser at vannet er forurenset av hesteavføring, sier Sørheim.

Smitten kan ha kommet fra sprekker i taket

På mandag ble høydebassenget tømt for vann. og det ble gjennomført en laserskanning på innsiden av hulrommet. Siden da har hovedteorien vært at forurensingen skal ha skjedd gjennom sprekker i bassengtaket.

Samme dag var Bård Espelid inne i høydebassenget for første gang. Han ble overrasket over hvor mye vann som drypper ned fra taket.

– Det er utvilsomt at det trekker vann inn her. At drikkevannet har vært lagret sånn i mange år er betenkelig. Dette rommet skal være tett, det skal ikke være sånn, sa han til BT på mandag.

Ifølge Espelid er det viktig å finne om sprekkene har kommet plutselig eller skjedd over tid. Det har ikke Askøy kommune fått svar på enda.

Les også

  1. Askøy: 72-åringen som døde fikk blodforgiftning av Campylobacter

  2. Tarmbakterier funnet i taket på høydebasseng i Askøy

Bård Espelid besøkte det tomme høydebassenget på mandag.

Les mer om

  1. Vann og avløp
  2. Sykdom
  3. Norsk institutt for bioøkonomi
  4. Askøy kommune
  5. Askøy