Norge

Trond André Bolle får Krigskorset

Orlogskaptein og marinejeger Trond André Bolle blir hedret med Krigskorset med sverd post mortem. Det er første gang medaljen tildeles for innsats etter andre verdenskrig.

Flagget vaiet på halv stang utenfor rådhuset i Østre Toten kommune etter at Trond Andre Bolle i fjor ble drept i Afghanistan. Scanpix SCANPIX/FORSVARET

 • Vibeke Buan

Forsvarsminister Grete Faremo kunngjorde tildelingen like etter at den ble bestemt av Kongen i statsråd fredag formiddag.

— Det er ingen tvil om at Bolles innsats fortjener den høyeste heder, sa forsvarsministeren under en seremoni på Akershus festning.

Krigskorset med sverd er Norges høyest rangerte utmerkelse, og er delt ut til 147 nordmenn. I juni 2009 ble det bestemt at tildelingen av medaljen skal gjenopptas.

Bolle blir den første soldaten som mottar Krigskorset med sverd for innsats i krig etter andre verdenskrig.

Overrekkelsen av Krigskorset vil finne sted 8. mai i år.

Trond André Bolle var en av fire norske soldater som ble drept av en bilbombe i Afghanistan i fjor. FOTO: SCANPIX Meymaneh, PRT

Drept i Afganistan

41 år gammel var orlogskaptein Trond André Bolle fra Lena på Østre Toten en av fire norske soldater som ble drept av en bilbombe i Faryab-prpvonsen i Afghanistan i juni i fjor. Soldatene tilhørte stabiliseringsstyrken og var på patrulje da angrepet kom. I tillegg til Bolle ble Andreas Eldjarn, Simen Tokle og Christian Lian drept.

Bolle får Krigskorset for personlig utvist mot og etter fremragende ledelse i flere krevende operasjoner i Afghanistan.

— Jeg er glad for å kunne tildele Bolle Krigskorset med sverd. Hans personlige mot, vurderingsevne og helhetsforståelse var avgjørende for skvadronens løsning av oppdrag og for at avdelingen kunne returnere med alle mannskaper og alt materiell i god behold. I lys av dette er det spesielt trist at Bolle falt sammen med tre kolleger i juni i fjor, sa forsvarsminister Grete Faremo (Ap) i en tale i forbindelse med tildelingen.

Sønsteby: - Vel fortjent

Bolle, som tilhørte Marinejegerkommandoen, var i flere år omtalt som en av Norges fremste soldater i forsvarskretser.

Etter hans død ble det også kjent at Trond André Bolle var en av de tre ukjente spesialsoldatene som smuglet hjem Skah-barna fra Marokko i 2009.

Bolle ble innstilt til Krigskorset for eksepsjonell innsats i Afghanistan-krigen allerede i 2005.

Krigsveteranen Gunnar «Kjakan» Sønsteby har vært blant dem som har tatt til orde for at Trond André Bolle burde bli hedret med Krigskorset med sverd post mortem.

- Det var virkelig flott å høre! Det er vel fortjent på alle måter. Han satte inn livet i kampen, sier Sønsteby, som er Norges høyest dekorerte krigshelt , til NTB om tildelingen som nå er gjort.

Pårørende-aksjonen etter Trond André Bolles etterlatte er glade for at marinejegeren nå blir hedret med Krigskorset.

- Dette er først og fremst en anerkjennelse til Trond og det han har utrettet, men det er også en stor anerkjennelse til alle som har vært med på lignende operasjoner som ham, sier Edvard Bjørge, koordinator for pårørendeaksjonen, til Aftenposten.no.

Trond André Bolle får Krigskorset for personlig mot og lederskap. FOTO: SCANPIX Olsen, Linn Cathrin

— Fremragende lederskap

Krigskorset ble stiftet i 1941 for belønning av dem som utmerket seg spesielt med innsats under den andre verdenskrig, ved personlig tapperhet eller fremragende ledelse i kamp eller kamplignende situasjon.

Forsvarsminister Faremo sa i sin tale fredag at Trond André Bolle opptrådte som en meget god representant for norske verdier og rettsoppfatninger i ekstremt krevende situasjoner under kamp.

— I rapporter fra Helmand- og Uruzgan-provinsene i Afghanistan dokumenteres det at han utøvde fremragende lederskap over tid under ekstremt vanskelige oppdrag. Selv om den enkelte situasjon kan være sammenlignbar med andres innsats i operasjonsområdet, er det i dette tilfelle antall episoder som er unikt og vitner om spesielt fremragende lederskap, sa forsvarsministeren.

 1. Les også

  «Vi har tapt fire av våre beste soldater»

 2. Les også

  Disse omkom i Afghanistan

 3. Les også

  - Drept soldat hentet ut Skah-barna

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Ken Andersen hedret for terrorkamp i Kabul

 2. NORGE

  Over 1200 glemte helter fra 2. verdenskrig ble lansert – ingen blir dekorert

 3. NORGE

  Krigsveteranen Joachim Rønneberg (99) er død

 4. NORGE

  Føler seg sveket og lurt av Regjeringen

 5. KRONIKK

  Den aller beste heder vi viser krigs­generasjonen, er ved daglig å arbeide aktivt for demokratiets verdier, mot ufrihet og ideo­logisk grums.

 6. NORGE

  Stanset IS-angrep mens Jens Stoltenberg og USAs forsvarsminister var i Kabul. Nå hedres den norske offiseren.