Norge

Utøya-overlevende vil se Breivik i øynene

Fredag 22. juli så Torunn Kanutte Husvik hvordan Anders Behring Breivik skjøt ned og drepte AUF-ere på Utøya. Mandag får hun se ham i øynene for første gang.

FS00002216.jpg
 • Ntb

— Jeg så beina hans og våpenet da han gikk forbi der jeg gjemte meg, men jeg har ikke hatt muligheten til å se ham i øynene før. Jeg håper det vil gi bedre forståelse av hva slags menneske som gjorde dette mot oss, sier Torunn Kanutte Husvik (28) til NTB.

Hun kom levende fra massakren som etterlot seg 69 døde på Utøya og kommer til å være i tingrettssal 828 - den såkalte sikkerhetssalen - når terrorsiktede Anders Behring Breivik framstilles for forlenget fengsling mandag formiddag. Husvik håper møtet med massemorderen skal gi et utfyllende bilde av ham. Men viktigst er det for Ap-politikeren å vise ham at han ikke har lyktes i sitt angrep på det norske demokratiet.

— Jeg vil vise ham at han ikke har vunnet. Jeg har vært på politiske møter dagene før fengslingsmøtet, og jeg skal på møter i dagene etter. Ugjerningen hans har ikke stoppet mitt engasjement. Vi står fortsatt med rak rygg, og det er viktig for meg å markere i nærheten av ham, sier hun.

Tidende utfordring

Fengslingsmøtet mandag stiller Oslo tingrett overfor enorme utfordringer etter at Høyesterett avviste politiets begjæring om å framstille Breivik via videolink. Det er ventet at flere hundre mennesker vil kjempe om rundt 300 plasser i tilhørersalen. I tillegg kommer rettsmøtet til å bli dekket av rundt 170 journalister og fotografer fra Norge og utlandet, ifølge tingrettens anslag.

Minst 48 overlevende, pårørende, ledsagere og bistandsadvokater har fått egne plasser i hovedsalen, men det er usikkert hvor mange som eventuelt kommer uanmeldt. For disse har tinghuset satt av en egen sal, hvor rettsmøtet blir overført med lyd og bilde.

— Vi har merket en viss økning i interessen, spesielt fra bistandsadvokatene, etter at det ble kjent at Breivik kommer til å få møte, men vi har ikke noen konkrete tall vi opererer med, sier informasjonsrådgiver Markus Iestra i Oslo tingrett til NTB.

Frykter show

Husvik har forståelse for at så mange «vanlige» tilhørere ønsker å overvære fengslingsmøtet og se Anders Behring Breivik med egne øyne, men frykter det hele skal utarte.

— For mange er dette både historisk og sensasjonelt, men for meg kommer det til å bli en tung og utrolig tøff dag. Det er vanskelig å ta innover seg at noen til og med ønsker å ligge i telt utenfor tinghuset for å sikre seg en plass. Jeg håper folk holder seg så mye i bakgrunnen og i ro som mulig. Dette er ikke publikums dag. Dette er ikke noe show, sier Husvik.

Hun fester lit til at rettens administrator, tingrettsdommer Torkjel Nesheim, klarer å holde verdige og korrekte rammer rundt fengslingsmøtet. Breivik skal ha den samme behandlingen og rettssikkerhetsgarantiene som andre som er siktet for drap i Norge, understreker hun. Derfor tviler hun på at Breivik vil få frie tøyler til å komme med forsvarstaler og appeller til publikum

— Oslo tingrett har håndtert saken på en meget god måte så langt. Det har jeg tro på at den fortsatt vil gjøre, sier Husvik. (©NTB)

 1. Les også

  - Breivik tror han kan bli skutt i rettssalen

 2. Les også

  – Fengslingsmøtet skal ikke være et propagandasirkus

 3. Les også

  Breivik vil forklare sine grusomme handlinger

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  KOMMENTAR
  Publisert:

  En 90 minutters kraftanstrengelse

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5