Norge

Nå kan du ha førerkortet på mobilen din

Nå kan du slippe å måtte ha med deg det fysiske førerkortet ditt når du kjører bil. Tirsdag kan du laste ned en app og ha førerkortet på mobilen din.

Nå får du førerkortet ditt som egen app fra Statens vegvesen enten du har iPhone eller Android-telefon. Appen kan kun brukes som gyldig legitimasjon ved eventuelt trafikkontroll.
  • NTB
  • Eirik Husøy
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Norge er dermed etter alt å dømme det første landet i Europa som ruller ut løsningen i full skala, melder Statens vegvesen på sine nettsider.

Ordningen trer i kraft fra tirsdag 1. oktober og gjelder for 2,2 millioner nordmenn. Appen ble gjort tilgjengelig for publikum klokken 18 mandag.

Tirsdag morgen opplyser Statens Vegvesen at 315.000 allerede har tatt i bruk digitalt førerkort i løpet av de 15 første timene.

Slik ser førerkortet ditt ut i appen.

Trøbbel med ID-porten

Ifølge pressesjef Kjell Bjørn Vinje har de så langt ikke hatt noen problemer med lanseringen.

Flere personer som Aftenposten har vært i kontakt med, har likevel hatt problemer med å laste ned appen tirsdag og fått beskjed om at serveren har problemer.

Dette skyldes problemer med ID-porten som tilhører Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) eller hos Bank-ID, ifølge Statens Vegvesen.

– Flere offentlige instanser har utfordringer med dette, opplyser rådgiver i Statens Vegvesen, Bujar Llukaj, i en e-post til Aftenposten.

Flere har møtt denne beskjeden når de har forsøkt å laste ned det nye digitale førerkortet.

Ikke gyldig i utlandet

Appen, som heter «Førerkort», er tilgjengelig på Apple store og Google play.

Det digitale førerkortet er gyldig dokumentasjon på dine førerrettigheter og gyldig som legitimasjon dersom du blir stoppet i trafikkontroll. Du trenger ikke å ha med plastkortet i tillegg.

Det digitale førerkortet er imidlertid bare gyldig i Norge, og skal du leie bil, enten i Norge eller i utlandet, må du fortsatt i en periode vise fram plastkortet.

Det vil fremdeles bli utstedt fysisk førerkort, både til dem som får førerkort for første gang, og ved fornying.

Det digitale førerkortet er imidlertid bare gyldig i Norge, og skal du leie bil, enten i Norge eller i utlandet, må du fortsatt i en periode vise fram plastkortet.
Les også

Oliver Solberg vant overlegent i USA. Nå står førerprøven for tur.

Les mer om

  1. Førerkort
  2. Bil
  3. Statens vegvesen