Norge

Snøfall ga trafikkproblemer på Østlandet. Tirsdag blir det speilglatt.

Tett snøvær skapte problemer i trafikken på Østlandet, flere uhell og saktegående kø, mandag morgen. Midt i morgenrushet var det store forsinkelser i trafikken inn til Oslo.

Brøytemannskapene i Oslo hadde nok å drive med mandag.
 • Hans O. Torgersen
  Journalist
 • NTB
 • Ingeborg Moe
  Journalist

Gjennom natten og i morgentimene har det vært flere biler på Østlandet som har kjørt av veien som følge av det tette snøværet, og det er meldt om flere uhell og ulykker. Det er tett trafikk og mye kø på veiene inn mot Oslo. Vegtrafikksentralen meldte en periode om store forsinkelser i trafikken rundt Oslo.

– I dag vil det sannsynligvis bli kaos på veiene, så det er viktig å ta seg bedre tid enn vanlig, og kjøre mer forsiktig når man skal kjøre til jobb, sa operasjonsleder Terje Marstad ved Øst politidistrikt til NTB i 6.30-tiden.

Det har vært en rekke hendelser der vogntog har blitt stående fast, også på hovedveier. Dette har tidvis ført til kø gjennom dagen. I morgentimene var det også flere ulykker på Østlandet:

Slik så det ut ved E6 Nøstvetkrysset like før klokken 08.00. Et vogntog som står fast fører til store køproblemer.

Havnet under minibuss

 • En kvinne skal ha havnet under en minibuss og blitt påkjørt i Sand i Ullensaker. – En kvinne som var ute og gikk tur med hunden sin ble påkjørt av en minibuss. Minibussen har stått i en bakke da den har begynt å skli bakover der kvinnen kom gående, opplyser operasjonsleder Kari Monsen i Øst politidistrikt til rb.no.
 • En buss med to passasjerer har veltet på Sørum i Akershus, men det skal ikke være personskader.
 • En person er lettere skadet etter å ha kjørt av veien og inn i et tre i Nes kommune i Akershus.

Lang kø på E18 ved Tusenfryd mandag morgen.

Ruters pressevakt Knut-Martin Løken sier flere busser også hadde problemer i morgentimene mandag, og at det var forsinkelser på flere ruter.

Han sier at bussene har dekk som er beregnet på vinterføre, men at alle også har kjetting dersom de mener det er behov for det. Løken oppfordrer folk om å følge med i Ruters reiseapp for å følge med på forsinkelser.

Bilistene må belage seg på lavere hastighet på grunn av dårlig føre og brøytebiler som prøver å rydde veien på E18.

Sommerdekk på islagt vei

«Ikke kjør med sommerdekk» er rådet – og advarselen – fra politiet, Veivesenet og meteorologene. Man skulle kanskje tro at advarselen var unødvendig, men ikke så:

«Flere meldinger til politiet om biler på sommerdekk som sliter med å komme frem. Det er i dag direkte farlig å kjøre med sommerdekk. Førerkortbeslag vil bli vurdert for bilførere som ikke er skodd for føret», var beskjeden på Twitter fra politiet i Agder ved 19.30-tiden søndag kveld.

Halvannen time senere fikk politiet melding om at en personbil hadde kjørt av veien ved Handelandsvannet på Kvinesheia. Ingen personer ble skadet, men bilen hadde dårlige sommerdekk og sjåføren mistet førerkortet på stedet.

Det samme skjedde med en mann i 50-årene som kjørte av veien i Årnes i Akershus søndag kveld. Også han trodde åpenbart at det var greit å kjøre med sommerdekk selv om veien var islagt. Førerkortbeslag igjen.

Forsinkelser på Oslo lufthavn

Seks av ti fly på Oslo lufthavn er fremdeles forsinket i forbindelse med snøfallet, opplyser pressevakt Nora Prestaasen i Avinor til NTB mandag ettermiddag.

– Vi har alt tilgjengelig mannskap ute for å brøyte, men venter at det blir forsinkelser ut dagen, litt avhengig av hvordan været blir, sier hun.

Avinor oppfordrer alle reisende til å møte til vanlig tid og forholde seg til informasjon fra flyselskapet de skal reise med.

Flypassasjerer på Gardermoen må smøre seg med tålmodighet mandag. Snøværet gjør at rullebaner må brøytes og fly avises, noe som tar tid.
Les også

Bruker du riktige lys i høstmørket? Denne lystabben kan koste deg tusenlapper. Men det er ikke det verste.

Meteorologene har sendt ut gult farevarsel, selv om det trolig ikke kommer mer enn ca. ti centimeter snø.

– Vi skal sende farevarsel på grunnlag av konsekvensene, og det er fortsatt tidlig på sesongen og dermed lavere terskel for varsel. Det er ikke dramatisk i den forstand, men det er vinterføre og da skal vi varsle om glatte veier, sier statsmeteorolog Bente Wahl til Aftenposten.

Advarer mot is

Utover ettermiddagen mandag er det ventet forbigående oppholdsvær på Sør- og Østlandet. Fra kvelden kommer det nedbør inn mot Sørlandet, som ganske raskt vil bli til regn.

– I verste fall kan det bli 30–40 millimeter regn på Sørlandet, noen steder opp mot 50 millimeter, sier vakthavende meteorolog Kristian Gislefoss ved Meteorologisk institutt til NTB.

Nedbøren beveger seg utover dagen videre mot Østlandet. Meteorologen tror at snøen vil forsvinne med nedbøren langs kysten, mens det lenger inn i landet vil komme slaps. Nord for Gardermoen blir det snø.

– Det ventes nullføre med regn som fryser på bakken. Beregn god tid også i morgen – det blir isete, sier han.

Tirsdag er det is trafikantene må passe seg for, advarer meteorologen.

Ved 12.30-tiden mandag ettermiddag er snøkaoset på Østlandsveiene stort sett under kontroll, opplyser operatør Jørn Jakobsen ved Vegtrafikksentralen Østlandet.

– Hendelsene i dag tidlig som følge av snøværet, har roet seg. Stort sett er det nå grei flyt i trafikken, men det har vært en del som har hengt igjen, sier han til NTB.

Jakobsen forsikrer om at alt av brøytemannskap er ute, men mye snø på kort tid er utfordrende. Når folk skal hjem igjen fra jobb, har han en oppfordring:

– Tilpass farten etter forholdene, og ikke kjør uten vinterdekk.

Isete tirsdag

Seks av ti fly på Oslo lufthavn er fremdeles forsinket i forbindelse med snøfallet, opplyser pressevakt Nora Prestaasen i Avinor til NTB mandag ettermiddag.

– Vi har alt tilgjengelig mannskap ute for å brøyte, men venter at det blir forsinkelser ut dagen, litt avhengig av hvordan været blir, sier hun.

Avinor oppfordrer alle reisende til å møte til vanlig tid og forholde seg til informasjon fra flyselskapet de skal reise med.

Gult farevarsel

Meteorologisk institutt har også tirsdag utstedt gult farevarsel i Telemark, Vestfold, Østfold, Akershus, Oslo og Buskerud, der de advarer mot is og vanskelige kjøreforhold.

– Vær ekstra oppmerksom; isen kan være vanskelig å se. Vurder bruk av brodder. Beregn ekstra tid til transport og kjøring. Bruk riktige dekk og kjør etter forholdene, heter det i varselet.

Les også

Mistet sønnen i trafikken: – Alle tenker at «det skjer ikke oss», men det kan jo det.

Les mer om

 1. Snø
 2. Vær
 3. Meteorologisk institutt