Norge

Regjeringen trekker tilbake oppholdstillatelse for alle med IS-tilknytning

– Mandag sender jeg en instruks til Utlendingsdirektoratet om å trekke tilbake oppholdstillatelsen til personer med IS-tilknytning og som har oppholdstillatelse i Norge, sier justisminister Jøran Kallmyr.

Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) varsler fredag at regjeringen trekker tilbake oppholdstillatelsen for dem som har sluttet seg til IS. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

 • Inger Lise Hammerstrøm
 • Thomas Spence
 • Robert Gjerde

Kallmyr kunngjorde beslutningen fra talerstolen på Frp landsmøtet som startet på Gardermoen fredag.

Kallmyr sier Norge hittil har hatt plikt til å ta imot både norske statsborgere og fremmedkrigere av utenlandsk opprinnelse med en norsk oppholdstillatelse.

Nå vil den siste gruppen miste alle sine rettigheter i Norge, ifølge instruksen.

Utlendingsloven åpner i dag for å trekke tilbake permanent eller midlertidig oppholdstillatelse for personer som har vært borte fra Norge i henholdsvis 2 år eller 6 måneder.

Skal gjøres «konkret vurdering» av hver enkelt

I tillegg åpner loven for å trekke tilbake oppholdstillatelsen ut fra «grunnleggende nasjonale interesser». IS-krigere eller personer med IS-tilknytning defineres som en sikkerhetsrisiko av myndighetene.

– Vi må få oversikt over hvor mange som har dratt nedover. Så må det gjøres en konkret vurdering av hver enkelt, sier han.

Det dreier seg altså om personer uten norsk statsborgerskap og som har dratt til Syria og IS.

– Hvor mange dreier det seg om?

– Alle tall er usikre. Vi vet blant annet ikke om hvor mange som er døde, sier han.

– Betyr det at UDI har sovet i timen?

– Jeg vil ikke påstå det. UDI har på en måte ikke benyttet det handlingsrommet de har i regelverket. Vi gir nå en instruks til UDI om at de skal benytte disse reglene til å trekke tilbake oppholdstillatelsene, sier han.

Les også

Erna Solberg åpner for å hente hjem foreldreløse barn av IS-krigere

PST: Skal kartlegge de det gjelder

Kallmyr vil også innskjerpe i instruksen at UDI ikke skal tillate familiegjenforening for foreldre med IS-tilknytning og som ikke er norske. Nordmenn har rett til å vende hjem, men vil bli straffeforfulgt av PST.

PST ønsker ikke å tallfeste hvor mange det kan dreie seg om.

– Vi vet at det er 30 personer med norsk tilknytning som befinner seg i de aktuelle konfliktområdene. Utover det kan vi ikke si noe om hvor mange som har statsborgerskap eller oppholdstillatelse, sier seniorrådgiver Anett Aamodt i PST til Aftenposten.

– Vi forholder oss til instruksene fra Justisdepartementet og kommer nå til å kartlegge de personene det gjelder, sier hun.

Frp-leder Siv Jensen varslet i sin tale til landsmøtet tidligere fredag at regjeringen vil instruere UDI om å nekte familiegjenforening i Norge for personer med IS-tilknytning som søker om det.

Aftenposten har spurt UDIs pressevakt hvor mange fremmedkrigere som har oppholdstillatelse i Norge, men ikke statsborgerskap. Det var det ikke mulig å svare på fredag kveld, opplyser UDI.

Les mer om

 1. Fremmedkrigere
 2. Den islamske staten (IS)
 3. Jøran Kallmyr

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Frp vil stramme inn ytterligere overfor personer med IS-tilknytning - får støtte av regjeringspartnerne

 2. POLITIKK

  Regjeringen vil ikke hente norske IS-krigere hjem. Samtidig etterlyser PST dem gjennom Interpol.

 3. POLITIKK

  Norge har utvist 15 personer med IS-tilknytning

 4. NORGE

  PST: Ytterligere ti norske fremmedkrigere trolig drept i Syria og Irak

 5. POLITIKK

  UDI: Over 200 au pairer utvist fra Norge på tre år

 6. POLITIKK

  Tilbakekalling av statsborgerskap skal fortsatt behandles av forvaltningen