Norge

Datatyver fra «Microsoft» svindler nordmenn

Grunnen til at svindlerne hevder de jobber for Microsoft er antakelig at de fleste PC-brukere bruker Windows.

De ringer hjem til deg og sier at PC-en din har fått virus. Kris Ullern Stenseth ble forsøkt svindlet av «Mr. Nick Williamsen» som hevdet han jobbet for Microsoft i New York.

  • Jørgen Svarstad
Les også

«Du har fått 19.000 virus på pcen»

  • — Dataorm har stjålet 45.000 Facebook-passord
  • Hackere sendte ut tiggerbrev
    Langfredag ble Kris Ullern Stenseth oppringt av en mann som presenterte seg som Mr. Nick Williamson fra Microsofts servicekontor i New York. Mannen, som ringte fra Skype-telefon og skjult nummer, snakket engelsk med sterk asiatisk aksent. Han fortalte at Stenseth hadde kritiske feil på PC-en sin.

Men mannen skulle hjelpe Stenseth.

Stenseth ante straks ugler i mosen. Han nappet ut internettledningen, men fortsatte samtalen og fulgte mannens instruksjoner for å se fremgangsmåten. «Mr. Nick Williamsen ba Stenseth om å gå inn i datamaskinens innstillinger.

Nektet å gi seg

Men selv om Stenseth både var avvisende, og etter hvert sa rett ut at han ikke stolte på mannen, nektet «Mr. Nick Williamson» å gi seg.

— Det var overraskende pågående, og ganske glatt profesjonelt. Jeg sa rett ut at jeg ikke stolte på dem. Det tok de «på hæl'n» - det virket helt greit for dem, og de fortsatte lureforsøket. Selv om de må ha skjønt at jeg skjønte at dette var et svindelforsøk bare fortsatte de, forteller Stenseth.

Stenseth spurte om mannen kunne bevise at han jobbet for Microsoft.

Da overtok en «sikkerhetsansvarlig» som kalte seg Edward Douglas telefonen.

Han ville ha Stenseth til å logge seg inn på Microsofts sider så han kunne bevise dette. Men der fantes ikke innloggingsmuligheter og Stenseth sa han ikke var registrert.

Hadde aldri hørt om dem

Det endte med at Stenseth foreslo å få et telefonnummer han kunne ringe den «sikkerhetsansvarlige» tilbake på . Nummeret han fikk var til Microsofts sentralbord i New York. Sentralborddamen hadde selvfølgelig aldri hørt om «Mr. Nick Williamson» og «Edward Douglas».

De var svindlere.

Nesten daglige henvendelser

Microsoft-svindlerne har den siste tiden bredt om seg i Norge.

— Vi får omtrent daglige henvendelser fra folk som har fått den telefonen, sier Tore Larsen Orderløkken, leder for Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS).

— Det er en oppblomstring for tiden og vi får mange henvendelser av folk som blir oppringt, det kan være fra India, USA og forskjellige land – de snakker gjerne litt gebrokkent engelsk, men det er også folk som snakker norsk. Tidligere har de brukt lenker, vedlegg og bilder for å komme seg inn på datamaskinen, men nå ser vi at de har tatt steget videre. Du blir oppringt av en person som sier at PC-en din er infisert, de spiller på frykt, og da er det lettere å få deg til å gå på limpinnen, forklarer han.

Microsoft advarer

kommunikasjonssjef Christine KormE i Microsoft er godt kjent med problemet.

I juni i fjor sendte Microsoft Norge ut en advarsel mot svindlerne.-For å si det sånn, du er den andre journalisten som ringer meg om dette denne påskeuken. Det går i bølger, men det har vært tiltagende de siste ukene. Dette er et økende problem i Norden. Tidligere har det vært engelskspråklige land som opplevde dette, men det siste halve året har det begynt å kommer hit også, sier kommunikasjonssjef Christine Korme i Microsoft Norge til Aftenposten.no.

Svindlerne kan være ute etter flere ting.

-Den enkleste modellen er å ta betalt for en vare du ikke får. Det neste steget er å få deg til å trykke på et program som åpner en bakdør til PC-en din, så man kan hente ut PIN-koder og annen informasjon som ligger på PC-en din. Det kan medføre identitetstyveri og man kan kjøpe tjenester i ditt navn. I verste fall kan PC-en din bli en del av et «robonettverk» som brukes til å angripe andre PC-er eller infrastruktur, sier Orderløkken.

— Folk ringer og er fortvilet

Hvor mange som faktisk er blitt lurt er uvisst. Trond Friberg, operasjonsleder i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt, fortalte forrige uke om to personer som hadde blitt lurt.

- De som ringte har fått begge to til å gi fra seg vitale opplysninger om førerkort, pass, kredittkort med mer. Folk ringer oss og er fortvilet når de skjønner hva de har gjort, sa Friberg han til bt.no.

— Før påske snakket jeg med en mann som hadde vært i kontakt med noen fra Microsoft om et problem med maskinen. Han logget seg på, og de klarte å ta kontroll over PC’en hans. Han merket ikke noe før han skulle logge seg på nettbanken. Så dette er ikke første gangen noe slikt skjer, sier operasjonsleder Øyvind Strømberg på Øvre Romerike politikammer til Aftenposten.no.

Microsoft: - Legg på røret

Christine Korme i Microsoft sier at selskapet vet lite om hvem svindlerne er, men hennes klare råd til folk er å legge på røret.

— Vi ringer selvfølgelig ikke folk opp på den måten. Vi kan ringe opp folk vi har en relasjon til, men vi ringer ikke folk ut av det blå. Jeg tror nok folk føler at i denne samtalen er et eller annet galt, sier hun.

Prøvde å lure Microsoft

Det gjorde nok kvinnen på Microsofts sentralbord i New York også da en Microsoft-svindler plutselig ringte.

— Hun fortalte at hun selv hadde opplevd å bli oppringt på sentralbordet i New York av en som utga seg for å jobbe hos Microsoft i New York. Det sier noe om hvor vanvittig frekke de er, sier Kris Ullern Stenseth.