En person skutt i moské i Bærum – gjerningsperson pågrepet

– En person utkledd i uniform begynte å skyte. Heldigvis klarte et av våre medlemmer å overmanne ham, sier et moskemedlem som var til stede.

Politi og redningsmannskaper på plass på stedet.
Tungt bevæpnet politi med verneutstyr sperret raskt av området.
Det var et massivt fremmøte av ambulanser på stedet. kort tid etter meldingene om skyteepisoden.
Politiet var også på stedet med mange biler.
En kø av ambulanser sto klare for å hjelpe.

Politiet meldte om hendelsen klokken 16.42 lørdag ettermiddag. Et stort oppbud av politi jobber på stedet.

– En person utkledd i uniform med to hagle-lignende pistoler kom inn i moskeen. Han begynte å skyte rundt, men heldigvis klarte et av våre medlemmer å overmannen skytteren, sier Irfan Mushtaq, styremedlem i moskeen.

Han er selv til stede ved moskeen lørdag ettermiddag. Mushtaq sier at han ble ringt opp og fikk beskjed om skyting. Han kom seg raskt til stedet, snek seg langs skogen bak moskeen og så inn vinduene.

Politiets bombegruppe undersøkte inngangspartiet til moskeen.

Ventet 1000 mennesker søndag

– Jeg så at det lå hylser strødd rundt i moskeen og flekker med blod på teppene. Jeg så at et av medlemmene våre hadde tatt tak i gjerningsmannen og lagt ham ned, han var full av blod, sier Mushtaq til Aftenposten.

Da sprang han selv inn. Det skal ha vært en 75 år gammel mann som overmannet gjerningspersonen.

Rett før 20.00 melder VG at beredskapstroppen og bombegruppa er på plass utenfor en bolig i Bærum med full bevæpning. Mannen politiet har pågrepeskal ha tilknytning til denne adressen.

Mushaq er rystet og oppskaket over det som har skjedd, og sier at konsekvensene kunne vært mye større. Bare ti minutter før hadde det vært 15 personer i moskeen og i morgen var det ventet tusen i forbindelse med id-feiringen, forteller han.

Irfan Mushtaq er styremedlem i moskeen.

– Hadde han kommet 10–15 minutter før, kunne han skutt 10–15 personer. Dette skjedde rett etter bønn.

Aftenposten har snakket med naboer i området. De forteller at de hørte fire skudd i området på det aktuelle tidspunktet.

Mushtaq sier at de innførte adgangssperre i moskeen etter terrorangrepet på New Zealand, derfor kom ikke gjerningspersonen seg rett inn.

Al-Noor Islamic Centre er et muslimsk trossamfunn som ble grunnlagt i 1983. Det holdes en rekke arrangementer for å markere religiøse høytider og fremme samfunnsengasjement hos medlemmene.

Moskeen ligger i Ringeriksveien i Bærum.

Kontroll på gjerningsmannen

Politiet har kontroll på gjerningsmannen på stedet. Ingen ting tyder på at det har vært flere involvert, skriver de på Twitter.

Politiet vil foreløpig ikke gi noen informasjon om hvem gjerningsmannen er. Han er beskrevet som en ung mann, hvit i huden. Politiet opplyser til NRK at det er funnet flere våpen inne i moskeen.

Tre personer til stede i moskeen

Det var bønn i moskeen klokken 15.30 som varte i cirka 15 minutter. Etter det Aftenposten har fått opplyst, var det fem-syv personer til stede under bønnen.

De fleste forlot moskeen, men tre av dem ble igjen. Da kom gjerningsmannen til stedet.

Waheed Ahmed, moskeens informasjonsansvarlig, har snakket med to av de tre som var inne i moskeen.

– De hørte fire-fem skudd utenfor. Før de rakk å reagere, var gjerningspersonen inne i moskeen. Det ble løsnet to skudd mot dem som var inne, sier Ahmed.

– Da gikk de til motangrep. De klarte å ta det ene våpenet fra ham og fikk dyttet ham bort. Det var veldig modig gjort av dem. Tror ikke veldig mange ville ha gjort det, sier Ahmed.

Politihelikopteret sirklet over moskeen i Bærum, lørdag ettermiddag.

Imamen: – Redd og sjokkert

– Hendelsen i vår moské kommer som et sjokk, og den gjør meg redd, sier Syed M. Ashraf, imamen i Al-Noor Islamic Centre.

Han er svært preget da Aftenposten ringer ham for å få en kommentar.

– Jeg tenker på hva som kunne skjedd om flere var inne i moskeen. Nå må jeg bare stole på at politiet trygger vår moske- og alle de andre rundt om i Norge, i morgen og fremover. Akkurat nå er jeg redd, sier Ashraf.

– Har du eller moskeen mottatt noen trusler i det siste?

– Du må spørre politiet om sånne ting, sier Ashraf.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST): – Vurderer trusselbildet

– PST jobber intenst med denne saken og tar den på stort alvor. Vi holder oss orientert via politiet. Vi vurderer dessuten fortløpende om denne hendelsen vil få noen betydning for trusselbildet, sier Martin Berntsen, seniorrådgiver i PST, til Aftenposten.