Norge

Hevingen av Northguider er i gang på Svalbard

Arbeidet med å heve det havarerte skipet Northguider på Svalbard er i gang. Tråleren havarerte i et naturreservat i romjula i fjor.

Slik så det ut da tråleren havarerte 28. desember i fjor.
  • NTB

Det er seniorrådgiver i Kystverket, Lill Benjaminsen, som overfor NRK onsdag bekrefter at hevingsarbeidet har startet.

Tråleren gikk på grunn i Kinnvika på Nordaustlandet på Svalbard 28. desember i fjor. Mannskapet på 14 ble evakuert, og ingen ble skadd i hendelsen.

Tråleren havarerte i et naturreservat hvor store mengder sjøfugl hekker om våren. Derfor ble bergingen av Northguider utsatt til august, når hekkesesongen er over.

Det er Kystverket og Sysselmannen på Svalbard som har beordret fjerningen av tråleren. De vil være til stede under deler av hevingen og påse at miljøet blir tatt hensyn til.

– Skipet representerer en forurensingsfare selv om vi har fått fjernet olje. Det er mye materiale igjen, og skipet ville ikke ligget intakt i årevis, men blitt knust til pinneved og spredt seg, sier miljøvernsjef Morten Wedege hos sysselmannen til NRK.

Det er ventet at den omfattende bergingsaksjonen vil ta minst fire til fem uker. Ifølge NRK ligger tråleren på få meters dyp og har en slagside på 80 grader.

Les også

  1. Mens de kjemper for å berge tråleren på Svalbard, ligger Sysselmannens båt 200 mil unna

  2. Bergingsaksjon for å hindre oljesøl fra fiskebåt på Svalbard

  3. Fiskebåt i nød ved Svalbard – alle ombord evakuert

Les mer om

  1. Svalbard
  2. Sysselmannen