Norge

Fosse: - Direkte latterlig

Fosse-Gilbert mener de ikke har noe å vinne på å gi falsk forklaring til omverdenen om situasjonen i Gaza.

Mads Gilbert og Erik Fosse på pressekonferansen mandag ettermiddag.
  • Anders Hedeman
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Profiler:

Bakgrunn:

De norske legene kom mandag til Gardermoen etter et svært intenst møte med krigsofrene på Gazastripen. I elleve dager har de vekslet mellom å hjelpe skadede ofre etter israelske angrep og håndtert pressehenvendelser fra hele verden.

De to er svært preget av situasjonen og veksler mellom gravalvor, gråt og lettelse.

— Sann og uavkortet

Men mest av alt er de glade for å se pressefolk igjen.

— Det mest gledelige med å komme hjem er å se alle representantene fra pressen. Hvor har dere vært de siste to ukene? spør Fosse Aftenposten.no da han kommer ut i ankomsthallen på Gardermoen.

De to legene har høstet både ros og kritikk siden de bestemte seg for å reise til Gaza i solidaritet med den palestinske befolkningen.

Fosse sier at han ikke har fulgt så nøye med på debatten om troverdigheten deres i den norske offentligheten. Men legene insisterer på at informasjonen de har gitt er sann og uavkortet. Noe annet vil de ikke høre snakk om.

— Bring it on, sier Mads Gilbert under pressekonferansen om beskyldningene om at han og Fosse skal ha drevet en propagandakrig fra Shifa-sykehuset, og fabrikkert historier som ikke har rot i virkeligheten.

- Hvorfor skulle vi lyve?

- Vi er forskere, hvorfor skulle vi lyve, spør Gilbert.

Han understreker at de begge er professorer i medisin, som ikke har noe å vinne på å gi falsk forklaring til omverdenen.

Fosse må legge en hånd på skulderen til Gilbert, når kameraten blir konfrontert med beskyldningene om at han skal ha iscenesatt kritiske førstehjelpssituasjoner på Shifa-sykehuset.

— Dette er helt fjernt. Gilbert er en erfaren medisiner som har reddet mange liv. Og så skulle det være oss som har funnet på en historie om sivile tap og lidelser? Det er direkte latterlig.

Hoderystende forteller de om Fox News som har kalt Gilbert en propagandadoktor for Hamas.

- Jobbet dag og natt

— Vi har jobbet dag og natt med skadede. Det har heller ikke vært noen hemmelighet at vi to har jobbet for den palestinske befolkningen i 30 år. Når vi blir beskyldt for å spre propaganda for Hamas, vil jeg si at det er nokså fantasifullt, sier Fosse lettere irritert.

Han rapporterer om lovløse tilstander i Gaza som verdensoppunionen ikke får nyss om fordi den internasjonale pressen nektes adgang til området.

— Situasjonen i Gaza blir verre for hver dag som går. Det er noen som mener at vi bare burde operert pasientene og holdt kjeft.

— Men det ville etter vår mening være en grov feil i legegjerningen, sier Fosse.

Les også

  1. Profil: Mads Gilbert (61)

  2. Profil: Erik Fosse (58)

  3. Gaza: Krigen dag for dag

  4. Bakgrunn for krigen i Gaza

  5. Fosse: - Det er uvirkelig å komme tilbake