Norge

Forsvarsjakt på Saera Khans kjæreste

Saera Khans påståtte satellittelefoni vekker sterke reaksjoner - i Forsvaret og blant soldaters pårørende.

Stortingsrepresentant Saera Khan er i hardt vær nok en gang.
  • Knut A. Knut A. Nygaard

Forsvaret er nå på jakt etter stortingsrepresentant Saera Khans mystiske soldatkjæreste.

Samtidig reagerer pårørende til soldater i utenlandstjeneste på at Ap-politiker Khan kan ringe sin kjæreste, mens andre ikke har denne muligheten.

Ifølge VG er det en grov tjenesteforsømmelse fra Saera Khans påståtte soldatkjæreste, dersom han har oppgitt telefonnummeret til en av Forsvarets satellittelefoner.

Svært få personer skal kjenne til disse telefonnumrene, og de er ikke tilgjengelige for vanlige soldater, ifølge avisen. Derfor satser Forsvaret nå stort på å spore opp den aktuelle soldaten, for å få bekreftet eller avkreftet opplysningene fra Saera Khan.

— Uhørt

— Det er uhørt å ha private samtaler via satellitt eller å oppgi noe som helst. Det strider mot alle retningslinjer, og det er alvorlig tjenesteforsømmelse. Vedkommende vil bli sendt hjem, sier en kilde til VG.

Det skal også være andre grunner til at Forsvaret vil ha fatt i spesialsoldaten Khan hevder er hennes kjæreste. Frykten er at begge kan bli utsatt for trusler og utpressing som et resultat av de er blitt eksponert offentlig.

- Hovedregelen er at soldatene ikke skal bruke satellittelefon til private formål, men bruke telefon- og internettforbindelser Forsvaret har etablert til velferdsformål, sier kommunikasjonsrådgiver Kjetil Eide ved Fellesoperativt hovedkvarter i Stavanger til VG.

Norsk takst

Dersom en pårørende i Norge vil snakke med sin soldat, skal vedkommende ringe et norskregistrert nummer. Man betaler dermed norsk takst for samtalen.

Forsvaret opplyser at det er de som betaler når det er gitt anledning til å bruke satellittelefon, ifølge Dagbladet.no.

Flere soldatpårørende Dagbladet har vært i kontakt med, finner det merkelig at Saera Khan skal kunne ringe opp kjæresten for småprat fra jobben.

Ingen andre har denne muligheten, ifølge avisens kilder. De stiller seg skeptiske til flere av Khans uttalelser i forbindelse med stortingsrepresentantens høye telefonregninger.

Krisenummer

— Jeg har ikke mulighet til å ringe mannen min, så jeg skjønner ikke hvordan hun skal gjøre det, sier en 25 år gammel kvinne med soldatmann i utenlandstjeneste til Dagbladet.

— Alt vi har er et krisenummer, ellers er det de som må ringe oss, sier kvinnen. Hun sier også at hun ved enkelte anledninger har mottatt samtaler fra sin mann over satellittelefon, uten at det har påført henne særlige kostnader.

Ifølge Odd Erik Stende i Arbeiderpartiets stortingsgruppe viser Khans telefonbilag at det faktisk er foretatt telefonsamtaler over satellittelefon.

Hverken han eller Saera Khan vil si noe videre om hvor store telefonregninger det faktisk dreier seg om for stortingsrepresentantens del.

Les også

  1. - Kjæresten er spesialsoldat i utlandet

  2. Ringte spåkone på Stortingets regning

  3. Stortingsrepresentant hadde skyhøy mobilregning