Norsk duo vant i 1955

Is, snø og regn venter Solberg-brødrene i Monte Carlo de neste dagene. Det er ikke sikkert de tar seg i mål, slik Malling og Fadum gjorde for 53 år siden.

Brødrene <b>Petter og Henning Solberg</b> er på plass til dagens start i Rally Monte Carlo. Ingen nordmann har vunnet her siden 1955.

I kveld braker det løs i rally-VM, og som vanlig går åpningsrunden i de beryktede franske Alpene. Det har den gjort siden 1973.Rally Monte Carlo går for å være det mest berømte rallyet i verden, og arrangeres i år for 76. gang. De utfordrende kjøreforholdene gjør rallyet til en publikumsfavoritt.— Det er et veldig spesielt rally, sier Henning Solberg til Aftenposten.Tilsammen har brødrene startet rallyet ni ganger, og kun kommet til mål i fire.- Forholdene her er veldig varierende, fra tørr asfalt til regn, snø og is. Man klarer aldri å velge riktig dekk, sier Petter.Nytt av året er at alle førerne må kjøre på Pirelli-dekk, der de har to typer å velge mellom.- Enten kan vi kjøre på slicks som går fort, eller så kan vi kjøre på vinterdekkene som er mer safe om det er glatte veier, forklarer Henning.

Historisk norsk seier

Franskmannen Henri Rougier ble den første til å vinne Rally Monte Carlo, da han vant i sin Turcat-Mery i 1911.

44 år senere skulle den foreløpig eneste norske triumfen komme i de franske fjellene da Per Malling og Gunnar Fadum vant løpet i sin Sunbeam Talbot.

Forskjellen på datidens rally og nåtidens var mange. Helt frem til 80-tallet hadde rallyet startsteder i forskjellige europeiske byer, før det hele ble avsluttet med en fartsetappe på Formel-1 traseen i Monaco.

Løpet den gang handlet ikke om å kjøre fortest, men å holde en oppgitt gjennomsnittshastighet over en gitt distanse – såkalt idealtid. Man kjørte heller ikke på stengte veier, noe som ga en ekstra utfordring til kartleseren. Tok man feil i et kryss her, havnet man for i tidsnød.

Først mot slutten av 60-tallet ble farten satt i fokus og veiene stengt for annen trafikk.

Spektakulære etapper.

Årets løp inneholder 19 etapper, hvor de to av dem er blant sirkusets mest spektakulære. Etappen over legendariske Col de Turini er årets kanskje mest krevende etappe. - Det er den morsomste etappen og jeg håper vi får litt mer snø, sier Henning.Her skifter ofte forholdene fra tørr asfalt nede i fjellet til speilblank is og snø over toppen. De trange veiene og krappe hårnålssvingene gjør heller ikke forholdene enklere.Også spesialetappen nede i Monaco sentrum er noe for seg selv. Her går deler av etappen på Formel-1s Grand Prix-bane, med trange tunneler og passeringer helt nede på havnen - omkranset av luksusyachter.De siste seks årene er det Sebastien Löeb som har dominert på hjemmebane, med fire seiere og to annenplasser i Monte Carlo.Petter Solberg fikk i 2005 erfare hvor tøft det kan være i de franske Alpene. På etappen over Col de Turini hadde tilskuere kastet snø i veien på toppen av fjellet. Det førte til at Solberg kjørte av veien, mistet hjulet og måtte bryte. Samme skjebne led Markus Grönholm, men han kom seg til mål og fullførte til slutt på en 5. plass.Så spørs det hva det isbelagte fjellet kan by på av utfordringer denne gangen. Værmeldingene fra brødrene Solberg tyder på fint vær, med litt snø og is i toppen av fjellene.- Vi får bare gi gass og se hva som skjer, sier Petter Solberg.

<b>Gunnar Fadum (th) og Per Malling</b> er de hittil eneste norske vinnerne av Rally Monte Carlo. Det skjedde i 1955.
Her det er <b>Henning Solberg</b> som forserer de trange gatene i Monte Carlo.
<b>Petter Solberg</b> forsøker seg oppover de isbelaget fjellene i 2006.