Norge

Frykter taktisk spill av landslagsløperne

Åge Skinstad vil fraråde landslagsløpere som er usikre på formen fra å starte på Beitostølen. Chris Jespersen, som står utenfor landslaget, frykter noen av løperne vil stå over av ren taktikk.

Chris Jespersen er klar for sesongåpningen på Beitostølen i neste uke. 25-åringen frykter han ikke får målt krefter mot mange av landslagsløperne.
  • Forf>
  • <forf>kristina Overn <
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

— Det var slik i fjor også. Landslagsløperne har frikort til verdenscupen. Og når de er syke, blir det enda verre for oss, sier Chris Jespersen. Vestlendingen, som går for Byåsen og Team Manpower, har lenge vært blant de beste av de nest beste i norsk langrenn. I fjor var han med på å vinne verdenscupstafetten i Falun sammen med Martin Johnsrud Sundby, Morten Eilifsen og Petter Northug - alle landslagsløpere i år.

Frykter taktikk.

Denne sesongen er et av Jespersens store mål å gå individuell verdenscup. Åpningsrennet på Beitostølen har alltid vært en gyllen sjanse for landets nest beste til å vise seg frem. Men 24-åringen frykter at mageviruset som har herjet landslaget etter høydeoppholdet i Val Senales skal sette en stopper for drømmen om å få gå verdenscupåpningen i Gällivare om to uker. - Jeg er ganske sikker på at noen vil bruke muligheten til å stå over taktisk, ved å si at de ikke er i form. Jeg skjønner at de ikke vil gå hvis det kan true plassen deres helgen etter, sier Jespersen, som mener det bør være slik at de som er i best form, er de som skal få representere Norge i verdenscupen.- Man skulle jo tro at de vil ha med de beste, men landslagsledelsen er vel giret på å ha med sine egne. Og det er klart at for meg, som står utenfor landslaget, så er det noe dritt.

Ikke amerikansk uttak.

Landslagssjef Åge Skinstad har flere ganger presisert at det ikke vil være noe amerikansk uttak til verdenscupen i Gällivare om to uker. - Vi har aldri sagt at landslagsløperne har noe frikort til verdenscupen. Men landslaget har førsteprioritet til verdenscupåpningen, og sånn må det være. Vi tar ut et landslag i april og investerer millioner i det, og da soper vi ikke det under teppet. Men dersom det er løpere som kan gjøre en differanse i totalresultatet for Norge, det vil si en pallplass, så blir de selvsagt tatt ut til verdenscupen, sier han. Skinstad mener det er altfor mye fokus på Beitostølen som arena for de nest beste til å vise seg frem.

Landslaget prioriteres.

— Målet for løpere som ikke er på landslaget bør være Skandinavisk Cup. Lederen av denne etter hver verdenscupperiode (langrennssesongen består av tre perioder, red.anm.) får nemlig frikort i verdenscupen i neste periode. Skandinavisk Cup er derfor den beste veien til å få gå verdenscup. Beitostølen er fint, men det er ikke noe viktig skirenn, sier han. Skinstad er også helt klar på at ingen av hans løpere vil stå over av taktiske grunner. - Nei, vi er ikke redde for å tape. Du må tørre å tape hvis du skal bli god, og du skal aldri være redd for å gå konkurranse hvis du er frisk, slår han fast.