Norge

Tiltalt: Jeg var glad for å bli medlem av IS

  • Olga Stokke
    Olga Stokke
    Journalist

Politiet la frem dette bildet i retten. Det er tatt i 2013 i Syria og viser den tiltalte 30-åringen (t.v.) sammen med barndomskameraten Bastian Vasquez (ytterst t.h.) som har en sentral rolle i Den islamske staten (IS). Mellom dem står en ukjent og en nordmann (nr. tre f.v.) som ble drept i Syria i 2013. Foto: Politiet

  • Poserer du ikke her som en fremmedkriger? spurte aktor.- Nei, det er et rent testosteronbilde, svarte den tiltalte 30-åringen.

På første dag i terrorsaken mot tre norske menn viste aktor frem beslaglagte bilder av to av de terrortiltalte tungt bevæpnet i Syria. Aktor Jan Glent sa også at avlytting avslører at en tiltalt hadde sagt at han "hater de vantro, har lyst til å drepe alle, fra liten til stor, mann, gå inn i en barnehage, mann."

To brødre på 25 og 28 år med albansk bakgrunn fra Bærum og en 30-åring med somalisk bakgrunn bosatt i Oslo, men oppvokst i Skien, er tiltalt etter straffelovens paragraf 147d. Den innebærer å danne, delta i, rekruttere medlemmer eller yte økonomisk eller annen materiell støtte til en terrororganisasjon, når organisasjonen har tatt skritt for å realisere formålet med ulovlige midler.

Alle tre erklærte seg ikke skyldig.

Aktor: Fremmedkrigere

Aktoratet mener de tiltalte dro til Syria for å bli fremmedkrigere. Men de to som er tiltalt for å kjempe med IS, sier at de dro for å hjelpe den syriske befolkningen med å frigjøre seg fra Assad-regimet. Han benektet å ha vært med i Jabhat al-Nusra, en gren av Al-Qaida i Syria. Men han erkjente at han 1. mai 2013 sverget troskap til IS. Han mener at IS var disiplinert og godt organisert.

Forsvarer for 30-åringen, advokat Fredrik Schøne Brodwall, sa at det sentrale for denne saken er hvordan det var i i Syria i september 2012, og hvordan det var i forkant.

Brodwall sier at hans klient ble medlem av IS i april/mai i 2013, en organisasjon som ble ulovlig i juni 2013.

— Jeg var glad for å bli med i IS, de andre opprørsgruppene var korrupte. De satte opp checkpoiints og kidnappet sivile, stjal verdisaker. Jeg hadde ikke så stor tillit til disse gruppene. Jeg så det var annerledes med IS. De hadde stor oppslutning i befolkningen som de andre ikke hadde. De var rettferdig mot folk, ga folk gratis olje og gass, mat og medisiner, sa 30-åringen.

Han påpekte at man ikke har horn i pannen selv om man er med i IS.

Brøt med IS

30-åringen hadde vært forberedt på at han kunne dø, han bekreftet at han hadde skrevet et testamente med blant annet utsagnet: Må Allah gi oss seier eller martyrdom (oversatt fra engelsk).

— Skriver du det, "seier", hvis du er hjelpearbeider? spurte dommeren.

— Ja, det er seier for saken, frihet til folk, en måte å uttrykke seg på.

Forsvarerne Petar Sekulic, Svein Holden og Christoffer Falkeid i Oslo tingrett. Foto: Dan P. Neegaard

Men etter hvert ble det så kaotisk i Syria at han valgte å reise tilbake til Norge i 2014, uten intensjon om å reise tilbake.

— Jeg dro tilbake fordi jeg ikke ville være der lenger. Jeg brøt med IS da jeg kom tilbake.

Møtte vennen Bastian Vasquez

Familiefaren bekreftet at han ved flere anledninger i Syria hadde møtt barndomsvennen Bastian Vasquez fra Skien som nå har en sentral rolle i IS. Men tiltalte avviste å si noe mer om vennen eller andre nordmenn i Syria.

I retten kom det også frem at 30-åringen fra Syria sendte mail til kona med bilder av seg selv med våpen, sammen med bevæpnede venner, og han skrev at hvis han ble martyr, ville han at datteren skulle huske ham.

Aktor stusset over at han hadde sendt et slikt bilde for at datteren skulle huske ham, hvorfor ikke noe som viste hans humanitære innsats.

- Poserer du ikke her som en fremmedkriger?

— Nei, det er et rent testosteronbilde.

Aktor leste opp flere e-poster han har sendt til kona, blant annet:

— Min emir (leder red.anm) er nå al-Baghdadi....Vi bygger en islamsk stat nå, alt blir bra, hvis gud vil.

30-åringen forklarte retten at han ble medlem av IS for å befri folk i Syria fra Assads regime. Svogeren hans kjempet også med IS, før han ble drept der.

I en periode senere, i 2013, var kona og det første barnet også sammen med ham i Syria.

Han sa at det ikke var så lett å ha oversikt over hvike organsasjoner som var forbudt. Dessuten påpekte han at det å være med i IS ikke betyr at man har horn i pannen.

Drepe i barnehage

Aktor fortalte at en avlyttet samtale avslørte at en av de tiltalte skal ha sagt: -Hater de vantro, har lyst til å drepe alle fra liten til stor, gå inn i en barnehage.

Politet fryktet at de skulle utføre en aksjon i Norge, før det bestemte seg for å pågripe dem i mai 2014.

Hvorfor folk reiste til Syria

Også forsvarer til 28-åringen, advokat Stein Holden, sa at hans klient dro til Syria for å hjelpe mot det regimet som var der da.

28-åringen vil fortelle retten at han ikke på noe tidspunkt var en del av Jabhat al-Nusra, heller ikke en del av IS på vårparten 2013. Han har hatt kontakter med personer som har hatt nær tilknytning til denne organisasjonen, men tidspunktet vil ha betydning for hans tilhørighet.

— Det er en mer sammensatt virkelighet enn det aktor legger opp til, sa Holden.

Avlytting og spaning ble brukt for å avsløre at de tiltalte hadde bestilt AK47 og AR15 med leveringsadresse til de to brødrene. Aktoratet viste frem bilder av to av de tiltalte i Syria, bevæpnet, sammen med Bastian Vasquez som har en sentral rolle i IS. I tillegg ble det vist bilder av beslagte våpen.

Broren døde mens han kjempet for IS

6. november 2012: På et hotell i Oslo holder Profetens Ummah en pressekonferanse med et fulltallig pressekorps til stede. Mannen i blå genser, Egzon Avdyli (da 24), ble i vår meldt drept i Syria. Her sammen med Omar Cheblal og Abu Ayob (47). Foto: Stein J Bjørge

Aktor Jan Glent sa at de tiltalte hadde kjøpt utstyr som var tiltenkt lillebroren til de to brødrene, Egzon Avdyli, som kjempet med IS. Egzon Avdyli ble i april 2014 drept i Syria, som en av 12 drepte Syria-farere fra Norge. En periode før han reiste til Syria var han talsmann forProfetens Ummah.

Esker med utstyr skulle sendes ham via en skolekamerat av en av de to brødrene som ikke har noe med islamistiske mijøet å gjøre. Han skal ha blitt brukt for å kamuflere forsendelsen.

Les også: Yazidikvinner er blitt kidnappet og gjort til sexslaver for IS-krigere.

Den yngste tiltalet er tiltalt for brudd på våpenloven. Dagen før han ble pågrepet av PST skal han ha kjørt rundt på forskjellige steder i Bærum med en avsaget hagle, pistol og ammunisjon.